DOKLE? Ponovo otrovane zaštićene ptice! | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

DOKLE? Ponovo otrovane zaštićene ptice!

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije prijavilo je 21. maja nalaz jedne mrtve jedinke strogo zaštićene vrste eje močvarice i nekoliko jedinki gačca i domaćeg goluba na njivi u ataru sela Novo Orahovo, u opštini Bačka Topola.

Izvor: MONDO/Goran Sivački


Vanredni inspekcijski nadzor 22. maja na toj njivi obavila Pokrajinska inspekcija zaštite životne sredine, uz stručnu podrušku Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i poljočuvarske službe (firme Ipon Security iz Novog Sada) i bačkotopolske policije, kao i nadležna Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Tokom uviđaja, pronađeno je ukupno deset leševa ptica: dve jedinke eje močvarice, koja je strogo zaštićena vrsta, četiri jedinke gačca i jedna svraka, koje su zaštićene vrste, kao i tri jedinke domaćeg goluba, saopštilo je to društvo.

Upečatljiv prizor bili su mrtvi gačci okruženi razbacanim semenjem na nekoliko lokacija na njivi zasejanoj kukuruzom, kao i sveže i uočljive rupe u tlu i iskopani ponici kukuruza, bez semena.

Korisnik tri parcele na kojima su zatečeni leševi, I. K. iz Novog Orahova, izjavio je tokom nadzora da je sejao kupljeno i deklarisano seme kukuruza, te da nije učinio nikakvu nepropisnu radnju.

Ipak, zgrčenost prstiju svih uginulih životinja ukazuje na veliku mogućnost intoksikacije i posledičnog uginjavanja, što će, u slučaju leševa strogo zaštićene vrste eje močvarice biti utvrđeno tokom toksikološke analize koja sledi u Naučnom institutu za veterinarstvo "Novi Sad".

Uzorci ponika, posejanog i rasutog semena, takođe će biti poslati na analizu radi utvrđivanja materije kojom su tretirani.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, koji partnerski rade na projektu zaštite ptica grabljivica "PannonEagle", ističu da su posebno zabrinjavajuće informacije da se u okolini Bačke Topole i Novog Orahova radi trovanja nepoželjih životinja "po njivama razbacuje mešavina cink-fosfida i karbofurana".

"Reč je o jednom zabranjenom sredstvu (karbofuran, Furadan), te jednom sredstvu koje se ne može koristiti na njivama, osim ako se pod posebno strogim uslovima i okolnostima ne zakopava u rupe glodara", kaže Marko Tucakov iz Pokrajinskig zavoda za zaštitu prirode,

Vrste koje nestaju: Medvede ćemo viđati samo u bajkama?

On je uputio apel da se odmah prestane sa ovakvom pogubnom, zabranjenom i kažnjivom aktivnošću.

"Ovakve slučajeve bez odlaganja treba prijaviti policiji i našoj instituciji, jer je reč o krivičnom delu protiv životne sredine", kaže Tucakov.

Podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokazuju da je u poslednjih 20 godina širom Srbije zabeleženo 250 slučajeva trovanja divljih ptica.

Trovanje je bilo uzrok stradanja gotovo 2.100 jedinki raznih vrsta ptica, od čega je pronađeno 220 mišara, 98 orlova belorepana, 16 beloglavih supova i 24 ždrala.

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Brat Hajro

Nas narod tj poljoprivrednici,sljeaci nisu dovoljno edukovani kako korostiti pesticide i u kojoj meri oni ne samo da truju jadne ptice nego i nas same koji kupujemo te nazovi irganske proizvode.

.

Sirotice😢😢😢

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU