U saopštenju, Nacionalno udruženje malih hidroelektrana tvrdi da nema ništa protiv iskazivanja volje naroda i uvek je spremna na razgovore bilo sa zvaničnim institucijama ove države ili sa nevladinim sektorom.

"I pored toga što svi članovi ovog udruženja posluju u okviru propisanih normi još pre skoro godinu dana smo uputili zahtev ministru Goranu Trivanu sa predlozima za unapređenje životne sredine na već izgrađenim lokacijama kao i sa predlogom zamene lokacija sa izdatim građevinskim dozvolama sa prostora parka prirode Stara planina. Na ovaj zahtev nismo dobili odgovor", navode graditelji MHE.

 Oni ističu i da su na gradilištima koja imaju sve potrebne dozvole "suočeni sa delovanjem neformalnih grupa koje ograničavaju slobodu kretanja, prete smrću, pale kuće i gradilišta investitora molotovljevim koktelima na koje je pre toga pozivala preko društvenih mreža".

Postavlja se, dodaju u saopštenju, pitanje da li je to način kojim se iskazuje protest i da li investitori koji su svoje pravo da izgrade objekat MHE stekli poštujući sve zakone ove države imaju ikakvu pravnu sigurnost ili ne.

Graditelji MHE tvrde i da je proteste protiv MHE pokrenula austrijska NVO Riverwatch koja je uz još nekoliko NVO pokrenula kampanju „Spasimo plavo srce Evrope“ koja je rasprostranjena na teritoriji Zapadnog Balkana.

"Sa druge strane, ta ista NVO ne pravi kampanje protiv MHE u Austriji gde je izgrađeno oko 4000 hidroelektrana i to 90% derivacionog tipa", navode iz udruženja.

Još je, kažu, problematičnije finansiranje ove grupe ljudi kroz donacije obmanutih građana."Organizatori ove grupe često zahtevaju donacije na svojoj Facebook stranici koja broji oko 80.000 ljudi. Posebno je interesantno da ove donacije dobijaju na lične račune i da ne pravdaju tako sticana sredstva nikome".

"Kada se uzme u obzir da su reke koje „brane“ od MHE zasute komunalnim otpadom kao i da se izlivi kanalizacija iz kuća učesnika protesta se po pravilu bez ikakve prerade upuštaju u te iste reke a da je organizator ovih protesta Aleksandar Jovanović Ćuta i sam ishodovao dokumentaciju za MHE u drugoj zoni zaštite parka prirode Stara planina postavlja se pitanje da li ova grupa ima za motiv zaštitu prirode ili nelegalno sticanja finansijskih sredstava od autrijske NVO kao i putem donacija obmanutih građana", navode iz udruženja.

Tema izgradnje MHE širom Srbije, a planirano je da ih bude 850, od kojih su pojedina postrojenja već napravljena u zaštićenim zonama, kakvi su nacionalni parkovi Kopaonik i Stara planina, izazvala je mnoga reagovanja, polemike, a stručna javnost izrazito je protiv njihove dalje gradnje, jer su vrlo štetne za ekosisteme.

U pojedinim mestima gde se prave MHE događaju se incidenti, a najviše ih je bilo u selu Rakita u Opštini Babušnica.

Zbog izgradnje MHE u proteklom periodu održano je i više protesta. Podsetite se jednog od njih: