Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Mitrovske zadušnice, koje padaju uoči praznika Svetog velikomučenika Dimitrija zbog čega se i nazivaju Mitrovske. Evo koji su običaji...
Na Zadušnice se u pravoslavnim crkvama služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe ljudi obilaze groblja.
Na grobovima se pale svece, a sveštenici obavljaju pojedinacne parastose i citaju molitve za umre. Ako nije moguce otici na grob pokojnika, njima se služi pomen u crkvi.
Prema ucenju Crkve, na Zadušnice se vernici mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, a cine i milostinju.
Zadušnice uvek padaju u subotu, kada se organizuju i bogosluženja posvecena upokojenima, jer je Hristos dan uoci Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.
U crkvi se na Zadušnice pominju i reci Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvecih bogoslova cetvrtog veka hrišcanske propovedi:
"Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih".
ŠTA SE "VALJA", A ŠTA NE
Obicaj u Srbiji je da se na zadušnice na groblje odnosi hrana, koja se servira na grobu.
U nekim mestima na grob se iznosi žito, negde se peku kolaci od belog brašna, takozvane prosfore, nosi se pita, pecivo.
Na groblje se iznose i kafa, voda, rakija, pivo i vino… U nekim mestima služe se kuvana jaja i pecenje.
Pravilo je da se nosi onoliko sveca koliko se mrtvih pominje.
Veruje se da hranu sa groba ne valja odbiti, jer se smatra za veliki greh i uvredu mrtvima ako bi je neko odbio. Dovoljno je, kažu, da se okusi makar jedan zalogaj.