• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KREĆE POVOLJNIJI ZAKON ZA DUŽNIKE: Ako dugujete manje od 5.000 evra...

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Od 1. januara 2020. godine počinje primena novih odredbi Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO), prema kojima dužnik, vlasnik nepokretnosti više neće moći da ostane bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra u dinarskoj protivrednosti.

Takođe, zakonskim izmenama predviđena je potpuna zaštita porodilja i dece - tako što će po prvi put biti izuzeta od izvršenja sva primanja po osnovu zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodicama sa decom.

Ovo su najvažnije novine ZIO kojima se postiže srazmera između potraživanja i dugovanja, odnosno imovine dužnika na kojoj se sprovodi izvršenje, rekla je za Tanjug ministarka pravde Nela Kuburović.

Možda će vas zanimati

Takođe, zakonskim novinama uvedeni su limiti zabrana izvršenja na plati, zaradi i penziji, a predviđene su i promene zaštićenog iznosa za naplatu potraživanja, u cilju jačanja socijalne komponente Zakona i zaštite ekonomski slabih slojeva stanovništva.

Uvodi se elektronsko nadmetanje za prodaju pokretnih i nepokretnih stvari, elektronska oglasna tabla, a posebno su pooštorena pravila o postupanju javnih izvršitelja i njihova odgovornost.

Ministarka pravde je istakla da će od 1. marta 2020. godine, prema zakonkim izmenama sprovoditi elektronska prodaja nepokretnosti odnosno elektronsko javno nadmetanje za prodaju nepokretnih i pokretnih stvari izvršnog dužnika.

Ova e-aukcija sprovodiće se paralelno sa važećim sistemom do jula, a nakon toga biće jedini mogući način javnog nadmetanja za prodaju.

"Do sada se kao najveći problem u praksi pokazala prodaja nepokretnosti gde je bio najveći broj zloupotreba koje često nisu mogle da se dokažu. Takođe najviše primedbi stizalo je i zbog toga što u nadmetanju nisu mogli da učestvuju svi koji to žele, da cena nije adekvatna...'', rekla je Kuburović.

Ona smatra da će e-aukcija onemogućiti svaki vid zloupotreba i značajno povećati cene po kojima se predmeti izvršenja prodaju u izvršnom postupku, jer će elektronska platforma biti jedina adresa za javno nadmetanje svih potencijalnih interesenata sa primenjivim zaštitnim merama koje će sprečiti moguće zloupotrebe.

"Platforma obezbeđuje anonimnost učesnika nadmetanja, tako da javni javni izvršitelji, kao ni učesnici među sobom, neće znati ko su osobe koje učestvuju u javnoj prodaji. Svako lice dobijaće svoj poseban identifikacioni broj, koji čuva njegovu anonimnost sve do kraja postupka", objasnila je Kuburović.

Ukazala je da je Srbija prva u regionu sa ovakvim načinom prodaje, dok je u odnosi na druge zemlje, gde aukcija već postoji, otišla korak dalje - kada su u pitanju sprečavanje zloupotreba koje su se javile u praksi.

Novine predviđaju i zabranu nagomilavanja troškova za dužnike, pa se uvode nova pravila koja onemogućavaju izvršne poverioce da naplate troškove postupka u situaciji kada protiv istog dužnika podnose više predloga za izvršenje za potraživanja koja su mogla biti obuhvaćena jednim predlogom za izvršenje ili u slucaju „cepanja" potraživanja po osnovu glavnice, kamate i troškova postupka.

Pored toga, novine u zakonu će omogućiti značajno manje troškove u tzv. "budžetskim" predmetima u kojima se kao izvršni dužnik označava Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, odnosno direktni i indirektni budžetski korisnici.

Naime, u ovim slučajevima, pre predloga za izvršenje izvršni poverilac će biti dužan da o nameri podnošenja predloga za izvršenje pismenim putem obavesti Ministarstvo finansija najmanje 30 dana pre podnošenja predloga za izvršenje čime će se produžiti mogućnost za dobrovoljnim namirenjem obaveze.

Sve ove izmene imaju za cilj smanjenje troškova u izvršnim predmetima, a što ke dovelo i do smanjenja naknada za javne izvršitelje, kroz izmenu javnoizvršiteljske tarife koja takođe počinje da se primenjuje od 1. januara.

Pročitajte i ovo

Inicijalizacija u toku...

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vuk

Bravo za sns. Konačno da uvedu red u ovu oblast. Svaka im čast i pored toga što sam sam izvrsitelj i što sam od toga sebi obezbedio tri stana.

VoV

I posle se pitaju zasto ljudi ne vole svoju zemlju .

Serbia forever

Ispade surovi kapitalizam daleko humaniji od ovog našeg humaniste!? Da pojasnim, u kapitalističkim i surovim državama trulog zapada, na kupljenu nekretninu ili staro vlasništvo nekretnine, stavlja se hipoteka, koja iznosi 50% tržišne vrednosti nekretnine i ta nekretnina se ne može prodati, dok dug ne dostigne tu vrednost! Primer: stan od 70kvm vredi 100.000evra, hipoteka je 50.000evra i niko u državi je ne sme prodati, dok dug ne dostigne tu vrednost!? U Srbiji, gde je vlast daleko humanija, ta nekretnina će biti prodata sinu izvršiteljke (stan od 80.000evra, kupio sin za 36.000evra!?, ona je član) za dug od preko 5.000evra!?

 Dugovanja za komunalne usluge - kreće povoljniji zakon