• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada smanjuje "zeleni dug": Reciklerima 1,5 miliona evra "od penzija"

Izvor mondo.rs Izvor Nova ekonomija

Vlada Srbije donela je rešenje po kom će 171,6 miliona dinara (skoro 1,5 miliona evra) preusmeriti sa stavke budžeta "podrška za isplatu penzija" na finansiranje subvencija za reciklažnu industriju.

 Vlada preuserava novac sa penzija na subvencije reciklerima Izvor: MONDO/Goran Sivački

"Sredstva u ukupnom iznosu od 171.615.000 dinara prenose se u tekuću budžetsku rezervu … i raspoređuju se Ministarstvu zaštite životne sredine, radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za finansiranje reciklažne industrije", navodi se u rešenju koji prenosi Nova ekonomija.

U rešenju piše da je ovaj novac bio opredeljen za "podršku za isplatu nedostajućih sredstava za penzije", ali se sada prebacuje u Zeleni fond Srbije za subvencije privatnim preduzećima.

Možda će vas zanimati

Rešenje je doneto 24. decembra, a potpisala ga je premijerka Ana Brnabić.

Ranije u decembru, Vlada je preusmerila ukupno 950 miliona dinara sa Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i Uprave za javni dug na subvencije privatnim preduzećima koja se bave reciklažom.

Država Srbija ima dugovanja prema reciklažnoj industriji koja su iznosila 2,8 milijardi dinara za 2016, 2017. i 2018. godinu, prema navodima Udruženja reciklera Srbije.

Udruženje je reklo u aprilu 2019. godine da je u republički budžet od ekoloških taksi u 2018. godini prikupljeno 11,5 milijardi dinara, dok je za tretman opasnog otpada izdvojeno samo 2,19 milijardi dinara.

Ministarstvo zaštite životne sredine i predstavnici reciklažne industrije potpisali ugovore o isplati podsticaja za prerađeni otpad u 2018. godini, a reciklerima opasnog otpada isplaćeno je 65 odsto od ukupno ostvarenih podsticajnih sredstava za 2018. godinu, saopštilo je tada udruženje.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SLBbezP

Ljudi jeste li bili vi u Nemacku?Lepo tamo ako hoces sok u plasticnu ambalazu ili limenku naplate ti 25 centi vise pa kad vratis ambalazu dobijes povracaj novca.Jednim potezom ubijes dve muve.Ima onih koji ne vracaju ambalazu, odloze je u kantu ali i te kako ima drugih koji pokupe tu istu ambalazu i zamene za novac.E sad kod nas je najlakse baciti to u potoke, sume, reke...zavisi koliko je ko mastovit.Umesto da tako nesto uvedemi, da imamo sakupljanje sirovina u odredjenim centrima, mi izmisljamo toplu vodu.Sve najgore preuzesmo od Zapada ali ono najbolje nikako da zazivi kod nas.

special image