"Planule" za 5 minuta: Ako tražite maske, NEĆETE ih lako naći u Beogradu! | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

"Planule" za 5 minuta: Ako tražite maske, NEĆETE ih lako naći u Beogradu!

Autori Lana Stošić Autori Aleksandar Nastevski
Autori Lana Stošić Autori Aleksandar Nastevski

U beogradskim apotekama veliki broj građana traži maske kao zaštitu od zagađenog vazduha, koji nekoliko nedelja unazad muči građane, ali ih NEMA u prodaji! Evo kako možete da ih nabavite.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/humonia

Apoteke imaju samo hirurške maske koje NEMAJU efekat kada se radi o zaštiti od zagađenja, ali u pojedinim apotekama u centru Beograda navode da bi uskoro "nano maske", koje štite od sitnih zagađujućih čestica, mogle da se pojave u njihovim objektima.

U jednoj apoteci u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, rekli su za MONDO da su dobili maske iz uvoza - i to samo desetak komada. One su se "prodale za PET MINUTA".

Možda će vas zanimati

Naveli su da te specijalizovane jednokratne maske koštaju oko 300, 400 dinara i dodali da bi trebalo da dobiju još tih maski tokom dana ili sutra.

U svim apotekama u koje smo svratili istakli su da vlada ozbiljna potražnja za specijalizovanim maskama i da se građani raspituju o njima.

Jedan veliki lanac apoteka naveo je da bi do kraja nedelje trebalo da stignu maske koje će koštati oko 600 dinara i da će biti za višekratnu upotrebu.

U većini privatnih apoteka u kojima smo tražili maske istakli su da nemaju tih maski na tržištu, da imaju efekat nekoliko sati i da uglavnom dosta koštaju.

Oni su naveli i da građani tek sada shvataju značaj tih maski, dok se Beograd "guši" u smogu nedeljama.

Za sada u većini manjih privatnih apoteka građani mogu samo kupiti hirurške maske koje, kako su istakli, nemaju efekat zaštite od zagađenog vazduha.

prehlada, maska, bakterije, zagađenje Izvor: MONDO/Goran SivačkiEVO KAKO MOŽETE DA NABAVITE MASKE

Iako zaštitne maske nije moguće naći u apotekama, postoje specijalizovane kompanije koje se bave prodajom opreme za zaštitu na radu i tamo možete da ih kupite.

U kompaniji koja se bavi prodajom zaštitne opreme iz Nove Varoši "Nova teks" za MONDO su rekli da im je u poslednjih par dana, kako se pojavilo veliko zagađenje na teritoriji cele Srbije, drastičnoporasla prodaja maski koje se koriste kao jednokratna zaštita na svim radnim mestima na kojima postoji opasnost po disajne organe.

Međutim, iz te kompanije ističu da te maske nisu sertifikovane za aerozagađenje, ali štite od sitnih zagađujućih čestica.

Uprkos tome što nisu sertifikovane za aerozagađanje građani ih ipak kupuju za tu namenu.

Cene su različite, a koštaju od 100 dinara, pa naviše.

Prodaja je kažu drastično porasla u poslednjih par dana, a porudžbine dobijaju iz raznih delova Srbije, a najviše iz Beograda.

U kompaniji "Tim promet" iz Vranja rekli su nam da im je prodaja zaštitnih maski od aerozagađenja u poslednjih nekoliko dana porasla za 15 odsto.

"Najviše nam se javljaju ljudi iz Beograda. Zovu nas i iz Pančeva, Valjeva i Kragujevca. Maske je moguće poručiti, a plaćaju se pouzećem, i dostava se radi na teritoriji cele Srbije", rekli su za MONDO u "Tim prometu".

U ovoj kompaniji kažu da prodaju maske koje su sertifikovane za aerozagađanje.

Najjeftinija maska košta 220 dinara, a najskuplja 15.000 dinara.

KUPUJU MASKE I NA "ALIJU"

Mnogi Srbi su se okrenuli i servisima za online kupovinu, kao što je Aliexpress, na kojem se mogu naći najrazličitije maske zavedene pod kategoriju "Maske protiv zagađenog vazduha".

Početna cena je manja od dolara, za masku upadljive boje koja vas verovatno neće zaštititi ni od čega jer nemaju nikakav vid filtera.

Najskuplje su maske uz koje se dobija i crevo za prečišćavanje vazduha, koje koštaju i više od 50 dolara po komadu.

Međutim, ovde se postavlja pitanje - kada će maske stići do korisnika. Isporuka paketa sa Aliexpressa može da potraje od pet dana, pa do mesec i više.

KAKO DA SE ZAŠTITIMOIz Instituta za Javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" preporučuju dа оsеtljivе оsоbе оgrаničе svој bоrаvак nаpоlju u јutаrnjim i vеčеrnjim sаtimа.

Tu spаdајu оsоbе sа hrоničnim оbоljеnjimа (rеspirаtоrnа, каrdiоvаsкulаrnа оbоljеnjа), mаlа dеcа i stаriје оsоbе.

Prеmа pоtvrđеnim infоrmаciјаmа iz zdrаvstеnih ustаnоvа, brој dеcе која su primljеnа nа lеčеnjе niје pоvеćаn, vеć је оvај brој uоbičајеn оdnоsu nа оnај којi sе bеlеži u prеthоdnim gоdinаmа u istоm vrеmеnsкоm pеriоdu.

Каdа је u pitаnju zdrаvа pоpulаciја, prеpоručuје sе dа sе u dаnimа sа pоvеćаnim stеpеnоm zаgаđеnjа fizičка акtivnоst nе оbаvljа nа оtvоrеnоm prоstоru.

Uzrоci аеrоzаgаđеnjа su кućnа lоžištа, grејаnjе nа fоsilnа gоrivа, vеliкi brој mоtоrnih vоzilа, sаgоrеvаnjе lignitа nisкоg кvаlitеtа, nеrаciоnаlnо i nееfiкаsnо trоšеnjе еnеrgiје, nееfiкаsnе tеhnоlоgiје sаgоrеvаnjа fоsilnih gоrivа, nеаdекvаtnо оdržаvаnjе industriјsкih pоstrојеnjа i dr.

Ministаrstvо zdrаvljа i Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје аpеluјu dа nеmа pоtrеbе zа pаniкоm, vеć uкаzuјu nа znаčај primеnе nаvеdеnih mеrа zаštitе u uslоvimа аеrоzаgаđеnjа.

zagađen vazduh zagađenje beograd Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Glavni aerozagađivači su PM-10 i PM-2,5 čestice, koje su vrlo sitne i opasne jer prolaze i kroz najsitnije disajne puteve.

PM-10 čestice su smesa dima, čađi, prašine i kiseline uz teške metale. Ako je koncentracija čestica preko sto mikrograma, kaže se da je vazduh jako zagađen.

Dok se ne promene vremenski uslovi i ne počne da duva vetar koji će rasterati štetne čestice, meteorolozi poručuju da se neće lakše disati.

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je ranije za MONDO da bi vetar u Srbiji mogao da se pojavi u petak.

Pročitajte i ovo

Inicijalizacija u toku...

Komentari 112

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zeks

Dodjite u Vrbas , ovde maske trebaju 365 dana u godini

Toruk Makto

I da se goli skinemo, ostaće nam naše maske...

Бот'мученик

@Toruk Makto 😂😂

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU