Od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji škole i fakulteti ne reda, s obzirom da je teško dati prognozu dokle će epidemija korona virusa trajati, dovode se u pitanje buduće aktivnosti tih obrazovnih ustanova.

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tanja Cvetkovski za TV Prvu izjavila je danas da će verovatno aprilski ispitni rok biti odložen i poručila da vreme sada treba iskoristiti za predispitne obaveze.

Prema njenim rečima, oni koji su akreditovali studijske programe i imaju već postavljene platforme mogu obavljati i kolokvijume, međutim, što se samih ispita tiče, oni se, po zakonu, moraju obavljati u sedištu ustanove.

"Tako da ćemo to morati da prolongiramo", navela je Cvetkovski i podsetila da studenti 30 do 70 odsto bodova prikupljaju kroz predispitne obaveze i da ispiti dolaze kao neka vrsta verifikacije

Ona je dodala da može da se desi da akademska godina bude produžena zbog ispita.

Cvetkovski pojašnjava da fakulteti mogu samostalno da donesu odluke koje se tiču unutrašnjeg uredjenja, studijske programe, metode izvodjenja nastave, dok Ministarstvo prosvete u konsultacijama donosi krovne odluke koje se tiču svih.

Ona je, odgovarajući na pitanje, da li će biti pomereni prijemni ispiti za 2020/2021.godinu, ukoliko vanredno stanje potraje svih 90 dana, kazala da će verovatno nekih promena u tom slučaju biti.

Proba male mature koja je trebalo da se održi 27. marta otkazana je, potvrđeno je za "Blic" u Ministarstvu prosvete.

Kako navode iz Ministarstva prosvete, u četvrtak ili petak imaće tačno definisano šta će se dogoditi sa maturama nadalje.