• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raste broj nezgoda izazvanih upotrebom mobilnih telefona tokom vožnje VIDEO

Još jedan obrazovno-edukativan tekst o bezbednosti u saobraćaju i ponašanju svih učesnika, sa željom da niko u Srbiji ne strada. Pročitajte podatke i saznajte kako da bezbedno vozite bez upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje.

/autor teksta: Igor Velić, master inž. saobraćaja/

U poslednje dve decenije mobilni telefoni su postali nezaobilazan vid komunikacije, a podjednako brzo je prihavaćeno i njihovo korišćenje tokom vožnje.

Uporedo sa tim pojavio se i veliki broj studija i istraživanja koje su ukazale na negativne posledice upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje na bezbednost saobraćaja. Naima, istraživanja sugerišu da je 25% od svih saobraćajnih nezgoda povezano sa distrakcijom (poremećaj pažnje), dok se socijalna i ekonomska cena ovih nezgoda procenjuje na  približno 40$ biliona godišnje. 

Možda će vas zanimati

Svakako postoji mnogo razloga zbog kojih vozači tokom vožnje skreću pažnju sa saobraćajne situacije (reklamni panoi pored puta, igranje igrica, paljenje cigarete, menjanje pesme na radiju, šminkanje, razgovor u kolima, saobraćajna nezgoda koja se dogodila u suprotnoj traci itd.) ali svakako je najčešće skretanje pažnje na ekran mobilnog telefona.

Pogledajte potresnu ispovest Milana Šolaje u produkciji Agencije za bezbednost saobraćaja iz serijala “Lična priča”

Ispovest Milana Šolaje u produkciji Agencije za bezbednost saobraćaja iz serijala “Lična priča”
Izvor: YouTube/ABS Republika Srbija

Upotrebom telefona (razgovor, čitanje i slanje poruka, čitanje vesti, ažuriranje statusa, lajkovanje, traženje telefona po džepovima i torbi itd.) pažnja vozača se preusmerava sa saobraćajne situacije, a vreme potrebno dа vozаč reаguje nа određene situаcije u sаobrаćаju je povećano. Osim što reaguju sporije, vozači koji koriste telefon tokom vožnje ne zapažaju veliki broj detalja i situacija iz okruženja, dok se moždana aktivnost pri vožnji automobila smanjuje za čak 37% pri slušanju glasa koji dopire iz mobilnog telefona, što sve zajedno za posledicu ima nastanak saobraćajne nezgode.

Razgovor mobilnim telefonom, po nekim istraživanjima, odvlači pažnju od upravljanja vozilom od 1 do 2 sekundea to u praksi znači da pri brzini od 50 km/h za samo dve sekunde pređete čak 28 metara. A najmanje dve sekunde vam je potrebno da vidite na ekranu telefona ko vas zove ili ko vam je poslao poruku. Dakle, 28 metara ćete voziti praktično na slepo i to samo da biste bacili pogled na telefon, a u tih 28 metara može da zakoči auto ispred vas, da stupi pešak na kolovoz, da se promeni boja na semaforu itd. Takođe, ako se krećemo 60km/h, odvlačenjem pažnje od pola sekunde naš automobile pređe 8m, a to je dužina dva pešačka prelaza. U tom slučaju pogled na mobilni telefon može da usmrti pešaka!

Pogledajte video prilog Agencije za bezbednost saobraćaja

Um na drum MOBILNI 2017
Izvor: YouTube/ABS Republika Srbija

Od razgovora mobilnim telefonom tokom vožnje opasnije je ako se telefon koristi za čitanje i slanje SMS poruka, čitanje vesti, lajkovanje, i postavljanjem statusa na društvenim mrežama. Osim zauzetosti jedne ruke, sada više ni pogled vozača nije usmeren na put, pa je mogućnost da dođe do nezgode još veća. Naučnici sa Univerziteta u Barseloni istraživanjem su došli do podatka da je pisanje SMS poruka dok vozite opasnije čak i od vožnje pod dejestvom alkohola, kada je konzumirana doza duplo veća od dozvoljene.

Prema istraživanjima, razgovor telefonom tokom vožnje povećava rizik od nastanka nezgode četiri, a pisanje i čitanje SMS poruka čak osam puta. Neki istraživači u ovoj oblasti porede korišćenje mobilnog telefona sa dejstvom alkohola od najmanje 0,8 mg/ml.

Zanimljiv podatak je da vas slikanje selfiija tokom vožnje ometa na 14 sekundi, a proveravanje društvenih mreža može vas omesti na punih 20 sekundi! Ako se krećemo brzinom od 50km/h, za jednu sekundu prelazimo 14m, ako nam je pažnja tokom vožnje usmerena na proveranje društvenih mreža, u najboljem slučaju ćemo preći 300m na slepo.

Pogledajte video prilog Agencije za bezbednost saobraćaja na kome je predstavljena test vožnja

ILI MOBILNI ILI VOLAN
Izvor: YouTube/ABS Republika Srbija

Važno je napomenuti, da korišćenje telefona, pisanje poruka, igranje igrica, ili držanje slušalica telefona na oba uha opasno je i za pešake prilikom prelaska ulice.

Na kraju da rezimiramo. Upotreba mobilnog telefona tokom vožnje za posledicu ima: duže vreme reakcije za prepoznavanje i reagovanje na neočekivane događaje, smanjenu sposobnost održavanja pravilnog položaja vozila u saobraćajnoj traci, upravljanje vozila neprilagođenom brzinom, suženo vidno polje (vozači zanemaruju periferni vid i osmatranje retrovizora), izostanak reagovanja na saobraćajnu signalizaciju, držanje kraćeg odstojanja, povećani stres i mentalno opterećenje.

Svi smo mi učesnici u saobraćaju, i trebamo se ponašati na takav način dane ugrožavamo vlastitu bezbednost i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Svako od nas može biti pešak kojeg vozač ne vidi jer čita vesti preko telefona. Svako od nas može biti biciklista koji strada jer vozač koji lajkuje neki status kasni u reagovanju na saobraćajnu situaciju. A sasvim sam siguran da niko od nas ne bi pristao da izgubi život ili da ostane invalid jer je neki vozač odlučio da koristi telefon dok vozi.

Pogledajte video prilog Agencije za bezbednost saobraćaja

Um na drum NE MOBILNI dok voziš 2019
Izvor: YouTube/ABS Republika Srbija

Još jednom apelujem na vozače da tokom vožnje ne koriste mobilni telefon ili da to čine na bezbedan, propisan i zakonom dozvoljen način, upotrebom “handsfree” opreme. Svakim drugim postupkom i neodgovornim ponašanjem ugrožavamo svoj život, kao i živote ostalih učesnika u saobraćaju.

OSTANITE KOD KUĆE!

/autor: Igor Velić, master inž. saobraćaja, osnivač i urednik portala posvećenog bezbednosti saobraćaja www.sigurnestaze.com/

Pročitajte i ovo

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rale

Ako me nešto nervira to su vozači koji koriste mobilni tokom vožnje, o motociklistima koji ga koriste da i ne pričam. Par puta sam imao dosta rizične situacije sa ovakvim vozačima, to ne gleda nigde već samo lajkuje i šeruje i ugrožava sve nas...

Ivan

Konačno da neko stručno progovori na ovu temu s obzirom da me mnogo nerviraju vozači koji koriste mobilni tokom vožnje

Mica

Ovaj tekst treba da prenesu i drugi portali kako bi ove informacije došle do što većeg broja ljudi.

 Raste broj nezgoda izazvanih upotrebom mobilnim telefona tokom vožnje