Crkvena vlada izazvala je novo reagovanje zdravstvene struke, a jednog od njenih istaknutih predstavnika, epidemiologa Predraga Kona, iznervirala, razočarala.

"Ta molba Sinoda SPC me je duboko pogodila", rekao je Kon na konferenciji za novinare, osvrnuvši se na zahtev vrha Srpske pravoslavne crkve da bude dozvoljeno da u vreme policijskog časa, ipak bude napravljen izuzetak i da se vernicima dozvoli da od 5 do 10 časova budu u crkvama i prisustvuju službama.

"MOLIĆU IRINEJA, KLEČAĆU PRED NJIM... DA HAPSIMO VLADIKE I SVEŠTENSTVO NEĆEMO"

Vrh crkve je tražio tim povodom i sastanak sa vrhom države - predsednikom Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić. I SANU poručuje da je najracionalnije postupati po savetima lekara.

"Razgovarao sam sa patrijarhom Irinejem u subotu, imali smo drugačiji dogovor. Šta god sad da kažem biću razapet od dela javnosti. Pokušaću da i sutra razgovaram sa patrijarhom, Sinodom, ali nemojte da imate sumnju - podržaću lekare i život, a kakve ćemo mere doneti... Da mi hapsimo vladike i sveštenstvo to nam ne pada na pamet da radimo... Uzdam se u patrijarha Irineja, razgovaraću, moliću ga, klečaću pred njim da mu objasnim šta država želi. Ne zato što smo bahati i osioni, nego zato što želimo da pobedi život", rekao je Vučić.

Dodao je i ovo: "Ako naše molbe ne urode plodom obavestiću vas kakva će biti naša odluka".

LEKARI O ZAHTEVU SPC:

KISIĆ: STRUKA JE JEDNOGLASNA - ODLAZAK U CRKVU JE VEOMA RIZIČAN!

KON: SPC NEGIRA SVE NAPORE DA SE SPASI ŽIVOT

GOJKOVIĆ: LJUBI BLIŽNJEG SVOGA, ŠTITI MU ŽIVOT!