Molba vrha Srpske pravoslavne crkve državi da ipak dozvoli da se u nedelju, na Uskrs, dozvoli vernicima da u određenom vremenskom periodu prisustvuju liturgijama, izazvao je mnogo komentara.

Stručna, medicinska javnost odlučno se usprotivila toj ideji, a za to je dobila podršku i od Aleksandra Vučića, kao i od člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika. Ogranak SPC u Crnoj Gori, odnosno Mitropolija Crnogorsko-primorska već je saopštila odluku da službe budu u crkvama bez vernika, na šta ju je obavezao i odlučan stav crnogorskih vlasti da neće dozvoliti nikakve rizike širenja korona virusa.

Predsednik Srbije je u utorak saopštio da je "imao drugačiji dogovor sa patrijarhom Irinejom" kada su razgovarali pre nekoliko dana i dodao da će opet razgovarati sa njim, "moliti ga", kako je dodao, ali i da vlasti neće pasti na pamet da onemogućava vladike i sveštenstvo da vrše službe u crkvama.

Vučić je danas, telefonom, ponovo razgovarao sa vođom SPC, obavestivši ga da zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, a slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, nije u mogućnosti da ukine zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa.

Šef države je istakao i da razume potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je, kako kaže, Sveti Sinod, "brižno i očinski se starajući za svoje vernike, zamolio državni vrh" i istovremeno izrazio uverenje da će SPC i ubuduće poštovati propisane mere i tako nastaviti da učestvuje u borbi protiv virusa Covid-19.

U saopštenju se navodi da je Vučić "iskoristio priliku da se zahvali srpskoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći", uz uverenje da ćemo jedinstveni izaći iz ove borbe kao pobednici.

"Nadajući se razumevanju SPC i verujućeg naroda predsednik, Vučić je Njegovoj Svetosti i vernom narodu čestitao nastupajući praznik nad praznicima drevnim pravoslavnim pozdravom - Hristos vaskrse", navodi se u saopštenju.

Patrijarh Irinej je tokom razgovora rekao da je primetio da su nakon saopštenja Svetog Sinoda mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimerene izjave, stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu srpske crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući nameru i crkve i države.

"SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamernije preporuke za dobrobit vernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji", navodi se u saopštenju.

VUČIĆ O PROSLAVI USKRSA: NE MOŽEMO DA PRAVIMO IZUZETKE

DODIK: NE SMEMO DA DOZVOLIMO ŠIRENJE VIRUSA, VASKRS KOD KUĆE

DODIK: DOBRA ODLUKA U CRNOJ GORI