Jedan dečkić zagrlio je mlađu sestricu dok su stajali u dnevnoj sobi. Zagledao se sa strane, kao da razmišlja. Ali, kada malo bolje pogledate sliku, to zapravo i nije dnevna soba, iako liči... ispred je neka kancelarija, a njihovi roditelji su daleko.

Njih dvoje samo su deo velike grupe dece koja ovih dana dolazi u Svratište. Fotografisani su 6. oktobra, kada je u ovu kuću za dan došlo čak 112 devojčica i dečaka, što je bila rekordna brojka za ovo doba godine. U pitanju su brat i sestra koji se, kažu u Svratištu, ni minut nisu razdvajali.

Svratište obično u ovo doba godine ugosti 60-65 dece, dok se zimi taj broj povećava, pa u periodu oko Nove godine bude i njih 140, pa i same volontere iznenađuje tolika poseta.

Svi oni imaju krov nad glavom i porodice, ali žive u takvim uslovima da im je ulica druga kuća. A onda, kad nemaju dalje kud, dođu u Svratište, sigurno utočište gde zaista mogu da osete toplinu doma, da se druže i upoznaju s vršnjacima pod budnim okom volontera, da se slatko najedu, izigraju, gledaju omiljene crtaće, nauče neke prve društvene igrice...

"Veliki broj dece kod nas dolazi sa svojom mlađom ili starijom braćom i sestrama, jer praktično radimo sa čitavim porodicama. Takođe, trudimo se da ne favorizujemo decu, već da svima omogućimo sličan tretman, naravno, poštujući njihove individualne potrebe. Sva deca koja dolaze kod nas imaju svoje porodice i sa njima žive. Zajedničko za sve je da žive u uslovima ekstremnog siromaštva, u neformalnim naseljima gde je pristup tekućoj vodi i struji delimično ili potpuno ograničen, gde uslovi za dostojanstven život praktično ne postoje. Deca kod nas zadovoljavaju potrebe za hranom i higijenom, ali mi ih i povezujemo sa institucijama sistema sa posebnim akcentom na obrazovni sistem", kazali su u Svratištu.

Kada dođu hladniji dani sve više mališana biće u Svratištu. Treba podsetiti da ovo tradicionalno utočište funkcioniše zahvaljujući donatorima i volonterima. Pomoć građana je dragocena, a svako od nas ima nešto što bi mogao da im podari - makar odeću i obuću koju su vaša deca već prerasla.

"Pošto se bliži zima, potrebne su nam jakne i topla obuća koja ne propušta vodu, kao i sredstva za ličnu higijenu i zaštitne maske i alkohol kojim dezinfikujemo i radne površine", navode u Svratištu.

O Svratištu

Svratište za decu je licencirana usluga koju pruža Centar za integraciju mladih, a prepoznata je Zakonom o socijalnoj zaštiti.

Korisnici usluge Svratište su deca uzrasta od 5 do 15 godina koja su, zbog načina života, izložena višestrukim rizicima.

Deci su na raspolaganju redovni, nutritivno izbalansirani obroci, čista odeća i obuća prilagođena vremenskim uslovima, podrška tokom obrazovanja i prilikom uključivanja u obrazovni sistem, a Svratište deci predstavlja sigurno okruženje koje odgovara na njihove potrebe i neguje psihosocijalni razvoj deteta. Korisnici mogu da učestvuju i u različitim kreativnim, edukativnim, kulturnim i sportskim aktivnostima.

Usluga se trenutno sprovodi na dve lokacije u Beogradu – Krfska 7a, opština Zvezdara opština Novi Beograd.

(Mondo/Telegraf)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.