• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ONI ZARADE U SRBIJI I DO 60.000 EVRA GODIŠNJE! "Ko hoće da radi, posla ima na pretek" (FOTO)

Uprkos dobrom prihodu, početna ulaganja su visoka, a zarada se ne može očekivati prvih nekoliko godina.

 Izvor: Rina

Pogodna klima, pravilna temperaturna kolebanja i specifičan teren u Topoli, pogodovali su su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza.

Tradicija uzgoja vinove loze prenosila se s kolena na koleno pa gotovo da nema domaćinstva gde nema bar jedan čokot vinove loze. S toga ne čudi što u oplenačkom kraju važi poslovica "Ko hoće da radi, vinograd neka sadi".

Možda će vas zanimati

"Za vinogradare nema odmora, u vinogradu ili u podrumu radi se skoro cele godine. Pre par dana je završena prerada, nastavlja se intenzivan posao u podrumu. Za mesec dana krećemo u rezidbu, zatim nakon toga ide sledeća operacija to je izvlačenje loze koja je ujedno i najteža operacija jer zahteva veliko fizičko angažovanje. Kada smo to završili, kreće vegetacija, pa se obavlja proreda loze koja je najvažnija, nakon nje se radi defolijacija, odnosno skidanje lista u zoni grožđa. Potom pred berbu ponovo proreda grožđa ukoliko je potrebno da bi došli na neki prinos od oko kilogram grožđa po čokotu, što zadovoljava naše potrebe i kvalitet", kaže Nemanja Arsenijević, mladi vinogradar iz Vinče.

Arsenijević ističe da su u ovoj sezoni ostvarili prinose od 800 do 900 grama po čokotu. Njegovi zasadi su na nadmorskoj visini od oko 330 metara, što je prosek za ovaj kraj.

"Svi naši vinogradi se nalaze na različitim lokacijama i na različitim tipovima zemljišta tako da dobijamo grožđe koje u sebi sadrži dosta različitih aroma", kaže ovaj vinogradar.

Vinogradarska proizvodnja može doneti berićet, godišnje se u proseku od proizvodnje vina može zaraditi između 50 i 60 hiljada evra, kažu poznavaoci vinogradarstva. Uprkos dobrom prihodu, početna ulaganja su visoka, a zarada se ne može očekivati prvih nekoliko godina.

"Ovo je posao u kome je obrt novca jako spor, prvo se čeka grožđe da stigne na rod pa potom vino, pa naplata. Vinsko tržište u Srbiji je još uvek nedovoljno razvijeno, potrošnja vina po glavi stanovnika je niska. Imamo odličan kvalitet, sve više vinarija se otvara i sve rade na kvalitetu tako da je ovo posao za naredne generacije koje će osetiti ekonomsku korist od našeg rada", mišljenja je Arsenijević.

 (Mondo/Rina)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Inicijalizacija u toku...

Komentari 22

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mile M...

Crtani film...

Marica na ivici,nerava

Pozdrav za sns vinogradara,mučio se dok se nije učlanio.

Poljoprivrednik

Kao što sam naveo paprika daje najviše i to iz prostog razloga što rodi svake godine, plasman robe je odličan, a to je isto dosta bitno. Sa voćnjakom sam probao i odustao. Kajsije su dobro plaćene, ali je ogroman problem rod istih zato što većinu zahvati mraz koji prepolovi ili potpuno uništi rod. Jabuka ima jako puno na tržištu, rodne su dosta, najviše 'Greny Smith' zahvalna sorta, opet previše robe na tržištu umanjuje i cenu. Vinograda imam malo i najviše za svoju potrebu. Ko hoće ozbiljnije da se upusti u ovu 'avanturu' neka dobro razmisli dva puta jer je ulog ogroman, čekanje da stabiljke bilo koje vrste počnu davati plodove je minimum tri godine, prskanje je jako bitno jer ima mnogih bolesti, rad je preko cele godine ako želite imati dobru robu za plasman na tržište koje varira iz godine u godinu. Paprika je zahtevna, ali isto tako i zahvalna što se tiće plodova, tržišta i cene. Ljude plaćam veoma dobro za naše uslove. Ako su oni (nadničari) zadovoljni onda sam i ja. Plasman robe na tržište nije nikakav problem, šta više svake godine je sve veći, pa ko voli nek izvoli.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU