• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO ĆE NAJVIŠE ZARAĐIVATI U 2021. GODINI? Ne treba znanje kompjutera, ni fakultet, a plata je po nekoliko HILJADA EVRA

Autor Marija Ivetić

Prema sektorima delatnosti, zbog pandemije koronavirusa najveće gubitke u 2020. godini osetili su turizam i ugostiteljstvo, pre svega hotelijeri i turističke agencije.

 ko najvise zaradjuje visina plate najprofitabilnija zanimanja ko ima najvece plate Izvor: MONDO/Lana Stošić/Stefan Stojanović/Kurir/Zorana Jevtić/ATA Images/Antonio Ahel

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, saopštenih krajem decembra prošle godine, prosečna neto plata u Srbiji u oktobru 2020. godine iznosila je 60.109 dinara, dok je prosečna plata sa porezima i doprinosima iznosila 83.106 dinara. U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečne bruto i neto zarade za oktobar 2020. godine nominalno su veće za 9,2 odsto, a realno za 7,3 odsto.

Nažalost, skok plata nije se osetio u svim sektorima, a gubici koje je domaći turizam krenuo da beleži u martu mesecu, preneće se i na godinu u koju smo zakoračili.

Možda će vas zanimati

Virus čak i sada po dolasku vakcina neće nestati, pojedine mere sigurno će ostati na snazi, kako kod nas tako i u celom svetu, pa su sva očekivanja da će i zaposleni u ugostiteljstvu biti na gubitku.

Ovaj sektor trpi veliki udar zbog skraćenog radnog vremena poslednjih meseci, ali i zbog toga što su kafići i restorani okarakterisani kao leglo zaraze. Međutim, korona nije jedini neprijatelj ugostitelja, već primat koji tehnologija preuzima u čitavom svetu i sve više počinje da služi kao zamena za čoveka iz razloga što je sa napredovanjem postala mnogo efektivnija i efikasnija u poslovnoj komunikaciji, a prevashodno dovodi i do smanjenja troškova.

Zanimanja koja "nestaju"

Neka od zanimanja polako izlaze iz naše svakodnevnice i postaju deo istorije. Gotovo je izvesno da će u narednim godinama doći do ukidanja mnogih radnih mesta jer je društvo odavno ušlo u informatičku eru, centralna vrednost postala je informacija, a svi "nepotrebni" procesi prepuštaju se računarskim programima. 

"U narednih deset godina preko 10 miliona zanimanja će sasvim sigurno nestati. Polako će nestajati uslužne delatnosti, prvo na svetskom tržištu, a onda će promena doći i do nas. Veštačka inteligencija izbaciće ih sa tržišta, sve će se preseliti "online" i nastaće jedna potpuno nova civilizacija", kaže za Mondo ekonomista Branko Dragaš koji ističe da su dva sektora - uslužne delatnosti i turizam osetili velike gubitke i neće se dugo oporaviti.

"U Španiji je zatvoreno 80 odsto lokala, u Americi 75 odsto, u pitanju su veliki padovi", kaže ekonomista za Mondo.

Osim što opada tražnja za ugostiteljima, u našoj zemlji i najmanje plateimaju oni koji rade u sektoru smeštaja i ishrane, pokazuju raniji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

S druge strane, sektori informisanja, komunikacija, građevinarstva i poljoprivrede, očekuje se da se u proseku mogu oporaviti brže od drugih i u narednoj godini nadoknaditi poslovne gubitke ukoliko su ih zabeležili.

Međutim, ima i sektora koji beleže konstantan rast zarada, a za obavljanje nekih od najtraženijih i najplaćenijih poslova nije potrebno visoko obrazovanje, znanje jezika niti kompjutera.

U kojim sektorima će doći do povećanja zarada?

1. Zanatlije

U Srbiji nedostaje oko 30.000 zanatlija različitih profila, pokazuje jedna računica Građevinske komore Srbije, stoga je teško nadomestiti deficit ovog kadra, a kao logično nameće se rešenje u vidu većih zarada.

Skoro da ne postoji osoba koja je izučila neki od zanata, a da je bez posla. Ti poslovi takođe podrazumevaju rad u teškim uslovima, ali nose i visoku dozu odgovornost, što su okolnosti koje takođe zahtevaju višu zaradu.

Dragaš kaže za MONDO da su električar, varilac i vodoinstalater trenutno najtraženija zanimanja u Srbiji, kao i da su generalno svi zanati traženi jer je mnogo zanatlija otišlo na rad u inostranstvo.

"Zanatlije će imati ogromne plate između 3.000 i 5.000 evra i to se odnosi na sve one koji hoće profesionalno da se bave zanatom. Varioci već sad imaju između 5.000 i 10.000 evra, dok auto-mehaničari zarađuju oko 2.000 evra. Električari, moleri, keramičari, vodoinstalateri moraće 6 meseci ranije da se rezervišu", smatra naš sagovornik.

2. IT sektor

Prema oglasima koji se mogu pronaći na sajtovima za zapošljavanje, Java i .NET najfrekventnije su korišćeni Back End programski jezici za koje se traže stručnjaci, a Node.js i Python su približno zastupljeni.

Često se traže iskusni DevOps inženjeri, kao i QA Automation inženjeri. Programski jezici/tehnologije koje se izdvajaju su Java, C#/.Net, PHP, JavaScript/TypeScript (React, Angular, Node). Pored pozicija u razvoju, aktuelne su pozicije QA inženjera za automatsko testiranje. Zatim, pozicije DevOps i Cloud inženjera.

"U 2021. godini se očekuje dalji rast IT sektora, svega što je vezano za istraživanje i veštačku inteligenciju, uopšteno sve što racionalizira proizvodnju će imati ogroman rast", predviđa ekonomista.

Prosečna plata u ovom sektoru je daleko iznad proseka, a osim odgovornosti prema klijentima, ne podrazumeva nikakav fizički napor i ne zavisi od vremenskih uslova. Možemo slobodno da kažemo da su oni koji imaju znanje iz ove oblasti u velikoj prednosti, a osim toga, visoko obrazovanje nije nužan uslov da biste radili posao programera.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 71

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Zavarivač ili ti varilac ima od 5 do 10.000eur platu? Gde to? Mozda u americi? Bavim se zavarivanjem zadnjih 15 godina... radio sam svuda po svetu na žalost preko naših firmi iz Srbije plata u srbiji za zavarivača co2,elektro lučno,inershild zavarivanje se kreće od 250 do 500 dinara po radnom satu. Sve zavisi od iskustva. Tako da nemojte Lagati narod i širiti dezinformacije. Nekada su zavarivači imali benificirani radni staž zbog uslova na radu pod vedrim nebom, na snegu,vetru,mrazevima, na visinama koje idu i preko 30 metara visine... a danas to niko više ne poštuje i ne ceni. Zato i nemate dobrih iskusnih zavarivača jer su svi otišli u druge zemlje gde je to plaćenije i cenjenije nego ovde u Srbiji!

Velibor

Mislim da plata po clanu od 45.000 sasvim je dovoljna za zivot u Srbiji. Muz i zena plata od 45.000 to mu dodje 90.000 plus dva deteta dodatak oko 20.000. Svi troskovi kada se plate sce uracunato, ostane min 50.000 dinara lepa suma se uštedi. Sasvim dovoljno za zivot, jer da se ne lazemo ne treba biti pihlepan. Gledati plate u Germany, tamo je tako jer drugi mentalitet vise rada i zalaganja se trazi od radnika, znaju oni koji tamo rade da nema vrdanja. Nije to ovde drzavna firma odma ujutru kuvas kafu da pijes citas novine .... i tako. Zato za nas plata od 45.000 sasvim dovoljna.

{°;°}

@Velibor ti veze sa životom nemaš, koji to dečji dodatak sa primanjima od 90000 pominješ... Pa još 10000 po detetu... Lako je tebi da troluješ dok te mama i tata hrane.

special image