Jedno vreme građani Pančeva su tako obaveštavani da je povećano zagađenje vazduha, pa se od toga odustalo. Trebalo bi da nas upozoravaju na svaku neposrednu opasnost, od poplava do zemljotresa. Šta je ugasilo sirene u Beogradu? Nebriga ili neprijatna sećanja?

Poplave nam često prete, zemljotresi se dešavaju u susednim državama, sada smo usred pandemije, a vazduh je zagađen. Za sve navedene prirodne katastrofe sirene mogu da se koriste, ali za svaku nepogodu predviđen je drugačiji zvučni signal. Građani kažu da ne bi bilo loše da takav sistem bude funkcionalan.

U oktobru prošle godine Grad je saopštio da je u planu izgradnja komandnog centra za teritoriju Beograda i postavljanje više od 300 sirena. Ovaj centar imaće sistem ranog upozorenja za hemijske akcidente, a pratiće se i podaci o vodi, vazduhu, buci i zemljotresima. Uspostavljanje ovog sistema predviđeno je Zakonom o smanjejnu rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama iz 2018. godine.

"Ovim zakonom je sistem ranog upozorenja, obaveštavanja i uzbunjivanja uspostavljen normativno pravno, ali u praksi nije uspostavljen na teritoriji naše države", navodi prof. Vladimir Jakovljević sa Fakulteta bezbednosti.

U većini evropskih zemalja ovaj sistem odavno funkcioniše, a građani bi na javnim mestima trebalo da imaju uvid u to koji zvučni signal je za koju opasnost.

"Međutim, tu imamo problem oko toga ko bi to postavljao, ko bi štampao to na javnim mestima, ko bi vršio distribuciju. Sada kada uđete u neku instituciju, ona bi morala da sadrži ovaj papir prema Zakonu, ali to nećete zateći nigde", ističe Jakovljević.

Za sistem za upozorenje nadležan je Sektor za vanredne situacije u MUP-u, a svaka lokalna samouprava ima obavezu da sirene održava i popravlja.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/RTS)