DNEVNICA 50 EVRA, ALI NEMA KO DA RADI: Ovo je jedan od najomraženijih poslova u Srbiji, na crnu listu dospeo s razlogom! | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

težak rad

DNEVNICA 50 EVRA, ALI NEMA KO DA RADI: Ovo je jedan od najomraženijih poslova u Srbiji, na crnu listu dospeo s razlogom!

Autor Marija Ivetić
Autor Marija Ivetić

U Čačku velika potražnja za radnicima, ali nema ko da radi iako je dnevnica visoka.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Sunčani, topli dani izmamili su na imanja mnoge poljoprivrednike, a u voćnjacima širom zapadne Srbije u toku je rezidba. Neiskusni voćari često prave greške pa se neretko dešava da se usled loše rezidbe, voćnjaci ne mogu oporaviti do tri godine i zato je jako važno da taj posao bude profesionlano odrađen.

Međutim, profesionalnih rezača voća sve je manje, pa su iskusni voćari na vreme angažovali sezonske radnike. Branko Novaković i Ljubo Paunović već desetak dana angažovani su na rezidbi voća u čačanskom selu Pridvorica.

Možda će vas zanimati

"Orezivanje voća, ma koliko izgledalo lako, težak je posao. Dobrobiti orezivanja svima su poznate, međutim na rezaču je velika odgovornost, on svojim umećem i znanjem reguliše rod i kvalitet budućih plodova. Dobar rezač mora da poznaje fiziologiju biljaka, karakteristike rodnih grančica, gde se nalaze rodni, a gde lisni pupoljci i na koji način se koja voća vrsta orezuje", izjavio je Branko.

Iskusni u ovom poslu ne odstupaju od pravila rezidbe. Rezač mora poznavati sorte jer ni jedna se ne reže isto, ne samo sorte već i voćne vrste. Posebno se rade krune za sa svaku sortu i svaku vrstu vićaka, ali se najčešće rade sunčane, kažu majstori. Tri godine je dovoljno da se nauči pravilna rezidba voća, ali koji su ovu metodu usavršili, ove godine značajno će uštedeti. Dnevnica rezača voća kreće se i do 50 evra i kako kažu Branko i Ljubo, može da se zaradi, ali se i dosta radi.

"Do sada sam orezao oko dve ipo hiljade sadnica, ostalo mi je još desetak hektara, po Šumadiji, to je sve unapred ugovoreno , stare su mušterije i kod ljih sam svake godine. Nema dovoljno onih koji poznaju rezidbu, dolaze i iz Smedereva, traže jeftinije rezače, ali su verujem i neiskusniji, ali ljudima je zauvar da uštede neki dinar“, kaže Branko.

Ono na šta voćari treba da obrate pažnju jeste da period obaveznog zimskog mirovanja prolazi, bilo je mrazeva,ali vegetacija nije svuda krenula, tako da će vreme pokazati kako će proći kajsija. Voćari mogu iskoristiti lepo vreme za krečenje stabala koje se može više puta ponoviti jer se na taj nčin obavlja dezinfekcija i uništavanje patogena na kori.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/RINA)

Pročitajte i ovo

Inicijalizacija u toku...

Komentari 38

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kimi

Jaka lova, sezonska za ceo dan dignith ruku... A gde je prijava, hrana, zdravstveno??? Mozda neko od tih radnika oce da se skuci pa mu treba kredit? Na osnovu cega da ga dobije?! Pokupite zene, sinove, cerke, snajke i unuke pa nek vam orezuju, ipak se na kraju samo vi kućite, a radnici koji su vam pre i radili imali su tek za hranu i krpili se da da prezive od prvog do prvog. Radili da prezive da bi vam opet radili. Dosta je ovom narodu da stvara za druge, a svoje da nema.

Novak

@Kimi Ziveo KPJ

Pozdravite vašu mamu

Imam dnevnicu od 100 eura kao pomoćni radnik jer još učim jezik pa zaradim taman prosečnu platu a na hranu potrošim između 250 i 300 evra mesečno i ostane mi 1700 nepotrošenih svaki mesec. Na bauštelama po Nemačkoj traže radnike pa dragi majstori iz Srbije pakujte kofere jer vam leba nema dok lopurde i hoštapleri grabe za "njihovu decu" i dok se deru na vas kako ste neradnici pout onog razmaženog mamlaza iz Mone.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU