Problem sa parkiranjem svakodnevno muči građane Beograda. Vozači stalno pokazuju vrhunac bahatosti kada je parkiranje u pitanju, od ostavljanja kola na travi, mesta za invalide, pešačkog prelaza pa do ulaza u garažu.

Zaposleni i pacijenti u krugu bolnica, naročito u jeku pandemije kada se broj hospitalizovanih broji hiljadama, teško nalaze mesto gde bi mogli da parkiraju svoja kola. Tako da na snimku koji je osvanuo na društvenim mrežama možemo da vidimo tehničara Kliničkog centra Srbije koji je morao da rizikuje svoj život pa i život pacijenta zato što invalidskim kolicima nije mogao da se popne na trotoar zbog vozača koji su ostavili svoje automobile na nepropisnom mestu.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić je objasnio da u Beogradu trenutno ima oko 650.000 registrovanih automobila, što je rekordan broj u prestonici. S druge strane, saobraćajna infrastruktura ima ograničene mogućnosti za proširenje. U ovom trenutku, svakom objektu u centru nedostaje oko 25 parking mesta. Javne garaže to ne mogu da nadoknade.

U centralnoj gradskoj zoni gde se između ostalog nalazi Klinički Centar Srbije, objekti su građeni tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka, a automobila nije bilo u količini kao danas.

(MONDO)