Draža je jedna od onih istorijskih ličnosti koja je svojim delom podelila Srbe. Jedni ga smatraju za rodoljuba i patriotu dok drugi u njemu vide izdajnika i saradnika okupatora. 

Kako je u knjizi "Tito - Neispričano“ pisao maršalov dugogodišnji savetnik za štampu Blažo Mandić, Josip Broz je bio uporan u nameri da nađe zajednički jezik s vođom četnika, kao i da je na sastanke s Dražom išao bukvalno s glavom u torbi.

"Dosta opširno, sa mnogo pojedinosti, Tito je govorio o poznatim razgovorima, u dva navrata, s Dražom Mihailovićem - najpre u kući vojvode Mišića u Struganiku, a zatim u Brajićima, na Ravnoj gori - u pokušajima da se on privoli na zajedničku akciju protiv okupatora, ali - bezuspešno. Jer „Draža je uporno ostajao pri tome da nije vrijeme za borbu“, naveo je Mandić.

 On je detaljno opisao i kako je Tito doživeo susrete s Mihailovićem, a doslovno je preneo i Maršalove reči.

"Na drugi sastanak s Dražom ja sam u stvari išao s glavom u torbi budući da su u to vreme, pored nedićevaca i ljotićevaca, četnici Draže Mihailovića počeli sarađivati sa okupatorom. Utoliko je opasnije bilo ići na te pregovore. Ali ja sam išao upravo zato da bih sprečio krvoproliće", preneo je Mandić.

S druge strane titov lični lekar dr Predrag Lalević je otkrio da je poslednja Titova tajna bila gde je, zaista, sahranjen Draža Mihailović. On je ispričao i o susretu Broza i Mihailovića.

"U jednom trenutku Draža je pozvao Tita da prošetaju. Uzeo ga je prijateljski pod ruku: "Je li bogati, jesi li ti Rus?" "Nisam, ja sam Hrvat", odgovori Tito."Ako si", kaže Draža. "Ja nemam ništa protiv Hrvata, ja se borim protiv ustaša", ispričao je Lalević za Nedeljnik.

Kako Lalević navodi, Draža je Titu tražio 500 pušaka.

"I Tito priča kako se dogovarao sa svojima da mu pošalju 500 pušaka, i u jednom trenutku napravi pauzu. A onda izgovori: 'Moram da priznam, Draža je bio moja slabost.' Svi za stolom smo bili zabezeknuti. On je to primetio i presekao nas rekavši: 'Verujte mi, da nije bilo izbegličke vlade u Londonu, Draža bi se borio zajedno sa nama", naveo je on.

Ipak, najveću tajnu nije otkrio. Jovanka Broz je na u jednom trenutku pitala je gde je streljan Draža.

"Tito ništa nije rekao, a Jovanka je još više pocrvenela. Pričao sam to posle Blaži Mandiću, i on mi nije verovao. Ne bih ni ja sebi verovao da nisam čuo i video svojim očima", prisetio se doktor Lalević.

(MONDO)