dve godine pre smrti uzeo ogromne kredite

TITOVI KREDITI DOŠLI NA NAPLATU: Broz umro na vreme, a cenu udobnog života u SFRJ danas plaćaju građani Srbije

Autor Edin Delibašić

Srbija će do kraja godine morati da plati tačno 241,8 miliona evra za kredite uzete u vreme bivše SFRJ.

Izvor: Profimedia

Vraćaćemo dugove Pariskom klubu, Svetskoj banci, ali i Kuvajtu.

I ove godine, kao i mnogih prethodnih, moraćemo da plaćamo ceh udobnog života, dobrih plata i jeftinih kredita iz sedamdesetih i osamdesetih godina.

Narednih meseci, na naplatu nam stižu zajmovi koje su od evropskih i svetskih finansijskih institucija uzimali tadašnji premijeri Milka Planinc i Veselin Đuranović. I to nije sve, jer će Srbija do kraja godine morati da otplati i kredite koje je 1989. od Kuvajta pored Milke Planinc uzimao i tadašnji premijer Branko Mikulić.

 Dobro je jedino, što do kraja godine nemamo obaveze prema kreditu koji je od Kine 1999. uzeo Mirko Marjanović, premijer Slobodana Miloševića, a čija je poslednja rata od nepuna četiri miliona evra, dospela pre mesec i po dana.

Krediti koji dospevaju u 2021. (u milionima evra)

Pariski klub poverilaca 152,27
Svetska banka, zajam A 22,69
Svetska banka, zajam B 43,95
Kuvajt 9,49

Prethodnih godina u proseku smo vraćali i do 340 miliona evra godišnje. Otplatili smo sav dug prema Londonskom klubu, a godinu dana ranije i obaveze prema Evropskoj investicionoj banci, odnosno Evropskoj uniji. Ipak, kako tvrdi naš izvor ostali su ogromni stari dugovi.

"Prema Pariskom klubu ove godine imamo dve rate od kojih je glavnica oko 130 miliona evra, a kamata oko 20 miliona. Pet rata od ukupno oko 66 miliona idu prema Svetskoj banci. U julu nam dospeva i 9,4 miliona evra prema Kuvajtu, a već smo im u januaru platili skoro 10 miliona", kaže dobro obavešten izvor.

Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da je Jugoslavija bila minimalno zadužena do 1978. godine.

"A onda je na skupu političara i ekonomista u jednoj skandinavskoj zemlji poručeno da Jugoslaviji treba dati povoljne kredite i tako joj oslabiti poziciju. Vrlo brzo u narednih pet godina Jugoslavija je uvećala spoljni dug sa oko sedam milijardi evra na 18 milijardi", objašnjava Kovačević.

Kako dodaje, krediti su tih godina prvenstveno išli na potrošnju, podizanje standarda, plata i penzija...

Vraćajući se unazad, podseća i da su krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih naši radnici odlazili na rad u inostranstvo, pa se u zemlju slivalo dosta novca i od doznaka.

Vremenom su, međutim, takvi prihodi bili sve manji, ali su potrošačke navike ostale iste. Tada se krenulo sa zaduživanjem.

NBS: Nema više starog klirinškog duga

U NBS kažu da nam ove godine na naplatu dospeva 241,8 miliona evra starih dugova, ali dodaju i da smo u celosti izmirili obaveze po osnovu starog klirinškog duga i to prvo prema Češkoj - 9,8 miliona evra.

"Izmirili smo obavezu i po osnovu duga prema Rondex Finance, Inc. od 3,27 miliona američkih dolara po sporazumu Vlade Srbije i Rondex Finance, Inc. od februara 2019. Ovim Sporazumom regulisan je deo duga po Platnom sporazumu između bivše SFRJ i Češke i Slovačke Federativne Republike od 1991. . Izmirena je i obaveza prem Slovačkoj Republici od 7,2 miliona evra", kažu u NBS.

(MONDO/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.