Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon istakao je da je epidemiološka situacija u našoj zemlji bolja i da se i dalje registruje pad novih slučajeva korona virusa. Kako je Kon naveo to je dobar pokazatelj i dodao da nema vidljivih posledica spojenih praznika, što je, kako kaže, dobra vest.

"Slično pada i u Beogradu, kao i celoj Srbiji, što je isto dobra vest. Obuhvat imunizacijom raste, iz dana u dan se to može videti, što je još, treća, možda i najvažnija vest i činjenica je da se već sada potpuno jasno vidi da tamo gde je obuhvat veći brže pada broj novozaraženih", naveo je Kon. 

Član Kriznog štaba je naglasio da je jedini izlaz iz ove situacije vakcinacija i dodao da je vreme da virus "proteramo iz zemlje"

"Virus je u nokdaunu. Sada je vreme da ga proteramo iz zemlje", rekao je Kon i istakao da "moramo da izdržimo tu ogromnu potrebu da se opustimo".

Govoreći o sednici Kriznog štaba koja će biti održana danas u 15.30 u Palati Srbija, Predrag Kon je naveo da ne sme ništa da kaže o popuštanju mera pre današnjeg sastanka, ali i da je normalno što smo svi oduševljeni što su brojke povoljnije, ali da je oprez i dalje potreban.

"Naravno da shvatamo potrebu, međutim, ništa ne mogu da prejudiciram. Ne bi smelo da se licitira. S druge strane, potpuno je razumljiv interes i treba potpuno jasno odgovarati. Ne smemo da licitiramo, zato što svi onda očekuju mnogo, pa se onda razočaraju", kazao je Kon.

On je rekao da će Krizni štab doneti proaktivne odluke, kao i da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata ne rade do 15. maja.

"Neko drugi nas vuče, kad kažem neko drugi, mislim na drugi deo Kriznog štaba, nas vuče da se ranije donose odluke. Taj balans, čini mi se da uspevamo da nađemo. Odgovor će biti dat na vreme, nećemo previše maltretirati ljude. Daćemo nešto malo i unapred", naveo je Kon.

Govoreći o trećoj dozi vakcine protiv korona virusa, član Kriznog štaba je zamolio građane da ne pričaju o trećoj dozi i da ne odlaze na punktove.

"Ne mislim ništa loše, ali jednostavno, da se ne gubi vreme sa trećom dozom, jer mi nismo ni prvu i drugu dali. Ono što sam rekao da oni koji nemaju antitela da će u nekoj budućnosti primati vakcinu, to ne znači da je to sada", rekao je Kon i dodao:

"To mora biti medicina zasnovana na dokazima, tek kad se urade sva istraživanja, kad se utvrdi kada, koliko vremena mora da prođe".

(MONDO/RTS)