Domaća rakija uskoro bi mogla da poskupi za čak 200 dinara po litru zbog povećanja akciza na žestoka pića ali i prepolovljenog roda voća, najviše šljive, posle aprilskih snegova i mrazeva, ocenjuju proizvođači.

Ministar finansija Siniša Mali juče je poslanicima u Skupštini predstavio izmene Zakona o akcizama kojima se, akcizna politika u Srbiji za žestoka pića ujednačava sa politikom EU. On je naveo da se u našoj zemlji visina akcize određivala na osnovu proizvoda, primera radi, da li je rakija od voća, grožđa ili žitarica, dok se u EU definiše na osnovu jednog hektolitra na temperaturi od 20 stepeni.

U zakonu se zato menja način obračuna akcize, i to tako što se predlaže jedna akcizna kategorija za sva jaka alkoholna pića koja bi bila 46.250 dinara na osnovicu. Tako bi opterećenje jednog litra pića koje sadrži 40 odsto alkohola bilo 185 dinara, objašnjenje je Ministarstva finansija.

Do sada je akciza na voćne rakije iznosila 136,62 dinara po litru, na rakije od žitarica 348,17 dinara po litru, a na ostala jaka alkoholna pića 223,67 dinara po litru. Iz ovoga se nazire poskupljenje domaće rakije, dok se za uvozna pića, poput viskija, očekuje da treba da pojeftini.

"Samo zbog nove akcize će cena rakije biti veća sigurno za 100 dinara, kada se svi nameti saberu. Na to će doći i dodatno poskupljenje zbog očekivanog prepolovljenog roda šljive usled snegova i mrazeva koji su nas zadesili u martu i aprilu, pa bi na kraju, kada se sve sabere, došlo do realnog poskupljenja", ocenio je Stanimir Minić, proizvođač iz Gornje Trepče.

Zaharija Gligorijević, proizvođač šljivovice i loze iz Vlasotinca očekuje da će pored akciza, zbog smanjenog roda cena biti dodatno povećana za bar 100 dinara, napominjujući da je rod šljive dosta smanjen.

Pivo i vino pošteđeni

Ministar Mali je napomenuo da će akciza na pivo i ostala niskoalkoholna pića, koja sadrže između 1,2 odsto i 15 odsto alkohola, ostati nepromenjena. Akciza na pivo i dalje će iznositi 26,44 dinara po litru, a na vina i ostala niskoalkoholna pića 23,14 dinara po litru.

(MONDO/Kurir)