• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STIŽE NOVA POMOĆ DRŽAVE: Uslove ispunjava na hiljade domaćinstva u Srbiji, prijava za novac samo što nije počela

Autor Tamara Jovanović

Prvi konkurs već za 10 dana.

 pomoc drzave subvencije zamena stolarije konkurs uslovi  Izvor: MONDO/Uroš Arsić/Profimedia

U ponedeljak je počela prva faza procesa poboljšanja energetske efikasnosti i završen je konkurs za gradove i opštine.

"Lokalne samouprave koje su imale novca u svom budžetu za energetsku efikasnost su se javile na konkurs Ministarstva rudarstva i energetike. Mi pričamo o 88 opštine, a one koje zaista imaju svu dokumentaciju, negde 74. Sada je sve na jedinici lokalne samouprave", rekla je Zorana Mihajlović gostujući u Jutarnjem dnevniku na RTS-u.

Ona je dodala je da će jedinice lokalne samouprave u narednih nekoliko dana raspisati dva javna poziva.

"Jedan javni poziv je za firme, kompanije koje će da se bave zamenom stolarije. Mi pričamo ne samo o zameni stolarije, vrata, prozora, mi pričamo o izolaciji celih zgrada, porodičnih kuća, zamenu krovova, zamenu individualnih ložišta. Sve je to nešto što može i što ulazi u ovaj projekat", rekla je Mihajlović.

Možda će vas zanimati

Ministarka je napomenula da će kriterijumi biti jasni i da kompanije sada ne mogu da povise cene stolarije i da će proći samo one koje su kvalitetne, dobre i imaju realne cene.

"Onda će opštine i gradovi raspisati javni poziv ka svojim građanima ili ka stambenim zajednicama da se jave i učestvuju u ovom procesu u kojem država i grad daju 50 procenata, a polovinu novca daju građani", kazala je Mihajlovićeva.

"Konkurs za kompanije za deset dana, za građane sredinom juna"

Zorana Mihajlović je navela da se očekuje da će konkurs za kompanije biti raspisan za nekih deset do 15 dana, a konkurs za građane sredinom juna, dok se očekuje da prvi ugovori budu potpisani u julu. Ona je istakla da ove godine nema novca za sve, ali da veruje da će sledeće godine biti na raspolaganju 100 miliona evra.

"Ovo je projekat koji traje nekoliko godina. Ovo ne može da se završi za 365 dana. Građani treba da znaju, tu smo, hoćemo da pomognemo, hoćemo da se završi energetska efikasnost u stanovima, u porodičnim kućama", kazala je Mihajlovićeva.

Ono što je važno jeste da neće biti ograničenja na osnovu tipa stambenog objekta u kojem živite niti će biti ograničenja u kvadraturi.

"Uslovi, kriterijumi i način prijave građana kao i neophodna dokumentacija uz prijavu će biti navedeni u javnom pozivu lokalnih samouprava. Mogu se očekivati kriterijumi koji se odnose na postojeće stanje stolarije, grejnog sistema, izolacije objekta i drugih", navode u ministarstvu.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan

Taman za tu 'pomoc' da kupimo cement i da zalijemo u beton te njihove pare.

Шивачи шију, а кројачи кроје

Хоћете ли коначно рећи које услове треба да испуни домаћинство да би конкурисало? Заламате људе, а можда Општина у којој живе не испуњава услове, то је чиста дискриминација, значи онај ко живи у сиромашној Општини, ни крив ни дужан не може да добије помоћ државе.

Gradski Seljak

Kakva prevara,cene izolacije i materijala ovog proleca porasle za bar 50%,o cemu pricaju ovi ljudi,koga prave budalama?

special image