Građani Srbije željno su iščekivali odlazak na more, a mnogi se tradicionalno se vraćaju u Crnu Goru u Budvu. Međutim pethodnih godina počela je najezda naših turista i u Albaniju, a Saranda je jedna od najatraktivnijih destinacija.

Mnogi zbog toga diskutuju gde je zapravo bolje, lepše more i što je najbitnije, koliko moraju da izdvoje za letovanje ako idu sa porodicom.

Ako se ipak odlučite za Crnogorsko primorje, za 10 dana u ekskluzivnom hotelu sa pet zvezdica za 2 osobe u proseku ćete morati da izdvojite do 3.000 do 6.000 evra, dok smeštaj na jugu albanskog primorja u hotelima sa istim brojem zvezdica koji raspolaže bazenima, spa centrima, turskim kupatilom košta oko 2.000 evra.

Kada je u pitanju privatni smeštaj sa manjim brojem zvezdica, opet je jeftinije u Albaniji. Tako hotel sa četiri zvezdice za deset dana sa doručkom za dve osobe u Sarandi košta u proseku od 500 do 1.000 evra, a u Budvi od 1.500 do 2.000 evra.

Ako biste ipak u privatni smeštaj, on se u Budvi kreće oko 12 do 20 evra u proseku, a cena varira od samih uslova u apartmanu i blizine plaže. U Saradni gotovo da nema klasičnog privatnog smeštaja, pretežno se radi o preuređenim kućama i vilama, a cena po osobi iznosi u proseku 30 do 40 evra. U većini ovakvih smeštaja uključeni su i doručak i večera.

Anketa

Gde ćete na more?

Hrana i piće jeftiniji u Sarandi

Jedan kapućino u Budvi košta oko 1,5 evro, dok je u Sarandi 1 evro. Za ručak u nekom budvanskom restoranu treba izdvojiti 5 evra, za pivo oko 2,5 evra, a u Sarandi ručak košta 3,5 evra, dok je pivo oko 2 evra.

Cene u marketima takođe se razlikuju, a većina namirnica jeftinija je u Albaniji.

Međutim, poređenje ostalih cena pokazuje da je start taksija skuplji u Sarandi i iznosi oko 2,5 evra, a u Crnoj Gori je znatno jeftiniji i košta oko 50 centi. Cene pilećeg mesa i jaja po prodavnicama su slične i u jednom i u drugom gradu. Kilogram piletine u proseku košta oko 4,5 evra, a pakovanje jaja od 12 komada manje od 2 evra.

Ako odlučite da putujete autobusom u Crnu Goru, povratna karta do Budve koštaće vas oko 40 evra, dok je povratna do Sarande oko 70 evra. Slična je cena i za druge gradove na jugu Albanije, a za prelazak preko Kosova za maloletnu decu potreban je izvod iz matične knjige rođenih sa slikom, dok je za decu koja putuju bez roditelja potrebna pismena saglasnost roditelja overena kod notara.

(MONDO/Blic)