Mnogi žele da stanove i grad potpuno zamene vikendicama i kućama u okolini Beograda, sa velikim dvorištem i dovoljno prostora za prosečnu porodicu. 

Posle drastičnog poskupljenja nekretnina mnogi su odustali od ove ideje, ali agenti za nekretnine tvrde da kupovina kuće, čak i na elitnim destinacijama za odmor kao što su Avala i Kosmaj, može da košta manje nego prosečan stan. 

Cene kuća u okolini centralnih beogradskih opština drastično variraju i mogu da se pronađu po ceni od 30.000 do 15.000 evra, pa je najvažnije dobro proceniti koliko će biti dodatno ulaganje nakon kupovine. Na oglasnicima možete naći veliki izbor vikendica u okolini velikih gradova.

SVI TRAŽE 70 KVADRATA, PRIRODU I POVEZANOST SA GRADOM

Agenti iz nekoliko beogradskih agencija za nekretnine potvrdili su za MONDO da Beograđani najčešće traže kuće od oko 70 kvadrata i oko 40 ari dvorišta. Oni koji žele da gaje biljke, voće ili imaju životinje, traže dva ili tri hektara zemlje. 

"Uglavnom svi žele da se udalje od grada, da imaju mir, a opet da budu dobro saobraćajno povezani. Traže kanalizaciju i uređenost, a s druge strane prirodu i tišinu. Brzo vide da je to jako teško uklopiti, pa se onda dogovoramo šta im je od svega toga najvažnije", kaže Miljana Drobnjak, agentkinja za nekretnine. 

NAJTRAŽENIJE KUĆE SU NAJREĐE

Najčešće se traže jednospratne kuće sa dobrim pogledom i desetak ari placa, ali takve su retke, kaže naša sagovornica. 

"Sve više ima i maldih parova koji imaju ideju da žive od poljoprivrede i naprave dom na nekom seoskom imanju, ali istovremeno budu relativno blizu škola, bolnica i radnji. Povećano je interesovanje za kuće na obodu Beograda i tu cene variraju u zavisnosti od mesta, infrastrukture, stanja kuće, ali i toga koliko je nekome hitno da proda kuću", kaže Miljana Drobnjak. 

MNOGO MANJE NEGO U OGLASIMA

Stanje kuće, priključak za struju i vodu, opremljenost, položaj, pa čak i drvored u dvorištu diktiraju cenu. To treba da znaju kupci koji onda treba da procene da li im se isplati da neke stvari urede sami, a da plate manju cenu.

"Takvi su za sada najbolje prošli. Oni pri kupovini kuće teba da razmišljaju i o pomoćnim objektima, koji će im biti potrebni kao i kanalizaciji. Sve to treba da računaju, a ne samo cenu kuće. Takođe, stanovi često prodaju za cene niže od oglašenih, dakle, treba razlikovati prosečne oglašene i prosečne prodajne cene", objašnjava ona.

30 ODSTO NIŽE NEGO POČETNA

Razlika u ceni koja se prvobitno nudi, naročito na sajtovima, i one za koju se na kraju kuća proda,  često iznosi do čak 30 odsto.

"Ko pregovara, izađe ga dosta jeftnije. U mestima oko Obrenovca, Mladenovca, Pančeva može da se nađe seoska kuća za 20.000 evra. Gornja cena apraktično ne postoji, jer ima vila na prodaju koje se kreću po više stotina hiljada evra. Ipak, za potpuno sređenu kuću bez ikakvih ulaganja, potrebno je izdvojiti oko 70.000 evra, što je cena prosečnog stana sa mnogo manjom kvadraturom."

KUĆA NA KOSMAJU NIJE NEDOSTIŽAN SAN?

Kosmaj je jedna od najskupljih lokacija, koja ima dosta prednosti u odnosu na delove Beograda kao što su Barajevo, Grocka ili Surčin. 

"Sada se najviše traže one sa sopotske strane, pošto je tamo infrastruktura bolja. Čist vazduh i visina sve skuplje se plaćaju. Takođe, svi znaju da mnoge poznate ličnosti tamo imaju kuće, pa to doprinosi tome da se ovaj deo gleda kao elitni. svi bi želeli da im prve komšije budu poznati. Ipak, treba znati da ova planina ne obiluje sa mnogo ugostiteljskih objekata, što nekome može da bude prednost, ali takođe može da se iskoristi da se cena nekretnina spusti", kažu iz agencije. 

VAŽNO DA JE PORED PUTA, A NE PLODNO ZEMLJIŠTE?

Koliko su udaljene važne lokacije kao što su bolnice, škole i autobuske stanice, takođe je jako važno i utiče na to koliko će cena nekretnine moći da se spusti. 

"Tražite da plac bude blizu puta, da ima struju i vodu, ili bar bunar. Iako se prevoz često ne uzima u obzir, treba razmisliti o tome kada se radi o starijim osobama, odlasku na preglede i slično. Ako se neko bavi poljoprivredom, kvalitet zemljišta takođe mora da se gleda i može značajno da utiče na cenu. Ako se ne bavite poljoprivredom, nema potrebe da skupo plaćate zemljište", kaže naša sagovornica.

NE ZALEĆITE SE ZA KUĆU NA AVALI

Druga atraktivna lokacija je Avala, gde se sve češće umesto kuća kupuju placevi, i to po ceni od 5.500 do pola miliona evra, kažu za MONDO agenti za nekretnine.

"Nekoliko hiljada evra biće dovoljno za plac, ali ukoliko želite i vikend kuću, za to je potrebno minimum 30.000 evra. Mnogima je Avala idealna, jer nije daleko od centra i za kvadrat je potrebno od 600 evra pa naviše. Ipak, i ovde je raspon cena veliki i ne treba se zaletati. Možete da kupite kuću i za 20.000 i za 500.000 evra", kažu iz agencije. 

Ko može da sačeka pravi oglas, može da kuši kuću na Avali i za 25.000 evra, ali mora da računa na renoviranje kao dodatni trošak i na dodatni novac za kupovinu placa. 

"To su obično kuće sa dozvolama, iz sedamdesetih godina. Imaju struju ali ponekad voda funkcioniše po sistemu cisterne i skupljanja kišnice. Udaljene su od prevoza ili radnje oko jednog kilometra. To su kuće u koje se obično ulaže, ali se opet na kraju isplate više nego kupovina manjeg stana za isti novac", objašnjava naša sagovornica. 

TRENUTNO NA OGLASU OD 50. DO 180.000 EVRA

Trenutno je na oglasima kuća na Avali od 50.000 evra, koja ima prvi nivo garaža, na visokom prizemlju je predsoblje, kupatilo, kuhinja, radna soba i dnevna soba koja izlazi na veliku terasu.

"U potkrovlju se nalaze dve spavaće sobe sa terasama i kupatilo. U dvorištu je montažna garaža, kuća ima trofaznu struju, a voda je iz cisterne sa hidroforom. Grejanje je etažno na pelet. Osim toga,ima i kuća za 120.000 evra, za one koji su spremni da plate malo više od proseka. Sa velikim dvorištem, 180 kvadrata, okružena zimzelenom, u blizini lokalnog sela. Ima PVC stolariju, hrastov parket i pogled na Avalski toranj", otkriva agentikinja.

BARAJEVO DOBAR IZBOR ZBOG IBARSKE

Povoljnije kuće po dobrim cenama uvek mogu da se nađu na manje atraktivnim lokacijama. Na primer, u Barajevu mnogima odgovara da odaberu jedno od 13 naselja,  da budu u blizni Ibarske magistrale i pruge Beograd-Bar.

"Nije potrebno previše vremena doći do samog centra grada. Za oko 20 minuta može stići do centra Beograda vozom. Ko želi prirodu i mirnije delove grada, ovo je dobro mesto za porodični život. Moguće je naći kuće od 20 pa sve do 300 hiljada evra, zavisno od tačne lokacije, tipa i veličine objekta. Prosečna cena kvadrata je 700,800 evra, što je znatna razlika u odnosu na centar Beograda", napominju u ageniji.