• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OPREZ, AKO PRODAJETE ILI KUPUJETE NEKRETNINU: Zbog jednog propusta možete biti u ogromnom problemu - čak i odbijeni!

Autor Tamara Jovanović

U evidenciji Katastra nalazi se više od 19 miliona parcela, a kako se navodi, pored osnovnih podataka vlasnika, jedinstveni matični broj građana ipak nije upisan kod svih.

 katastar nepokretnosti jmbg Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Iz Republičkog geodetskog zavoda upozoravaju da ovaj propust može da napravi veliki problem prilikom kupoprodaje, jer je JMBG jedini podatak koji je drugačiji za svaku osobu, dok se drugi mogu poklopiti u nekim slučajevima. Zbog toga apeluju da svi koji nisu, unesu ovaj podatak u katastarsku bazu podataka.

Većina nosilaca prava nad nepokretnostima i ne zna da osim imena, imena jednog roditelja, prezimena, adrese prebivališta, odnosno boravišta, identifikacioni podaci moraju da sadrže i JMBG. To najčešće saznaju kada pokušaju da prodaju imovinu, pa ih notar opomene ili odbije prilikom sklapanja ugovora, dok se ne upiše i ova činjenica.

Možda će vas zanimati

 "Upis JMBG je značajan kao bezbednost i štiti od prevare, jer je to individualna i neponovljiva oznaka identifikacionih podataka o građaninu kao fizičkom licu, koji se određuje rođenjem i upisuje u Matičnu knjigu rođenih. Njegovim upisom u bazu podataka katastra nepokretnosti obezbeđuje se nedvosmislen i siguran podatak za identifikaciju imaoca prava na nepokretnosti. Time se onemogućuje da drugo lice sa istim imenom i prezimenom, kojima se i roditelj isto zove, što se u praksi događalo mnogo puta, upiše u katastru nepokretnsti u svoju korist svojinu, hipoteku na tuđoj nepokretnosti", navode u RGZ i dodaju da svi vlasnici koji nisu naveli ovu stavku, treba da podnesu zahtev za upis kod nadležne Službe za katastar nepokretnosti.

"Uz zahtev je potrebno da se dostavi očitanu, odnosno fotokopiranu ličnu kartu, lično na šalterima, u zakazanom terminu, ili dostavljanjem zahteva putem pošte preporučenom pošiljkom, za koju se plaća taksa, shodno Zakonu o republičkim taksama", objašnjavaju u Katastru dodajući da je naknada za ovu uslugu 550 dinara. 

Vlasnici mogu da provere da li imaju upisan JMBG preko portala. Iako zbog zaštite podataka o ličnosti, JMBG nije dostupan na javnom uvidu u eKatastar, u cilju informisanja građana, dostupna je informacija o tome da li je JMBG za određeno lice upisan u katastru nepokretnosti.

(MONDO/Novosti)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image