Velimir Radaković (29) iz Kragujevca otišao je sa drugom Slobodanom Jokićevićem na pecanje na Gružansko jezero. Činilo se da neće ništa uloviti, a došao je kući sa ribom svog života. Velimir je meso soma teškog 82 kilograma i dugog 210 centimetara istog dana podelio je sa prijateljima, ali je ostala priča kako je jezersku neman, koja mu umalo nije prevrnula čamac, izvlačio puna dva i po sata i zaradio upalu mišića.

"Adrenalin me je toliko drmao da bukvalno nisam znao gde se nalazim, a ruke me bole i danas, kao da sam kamenje iznosio", kaže Radaković i dodaje da se sa Slobodanom uputio na potez oko ostrva na Gružanskom jezeru do mesta Dragušica kada mu je riba polomila varalicu i vukla ih po jezeru preteći da prevrne čamac.

"U trenucima kada sam osetio udarac ribu nisam uspeo da pomerim. Znao sam odmah da je nepti veliko u pitanju. Iznova i iznova se davala u beg. Izvlačila mi je po 100 metara strune. Mislio sam da neću ništa moći", rekao je Kragujevčanin za beogradske medije.

On i Slobodan su tražili pomoć i od ribara iz čamca u blizini. Međutim, oni su im pesimistično odgovorili da će im riba pokidati štap i da nema teorije da je izvuku.

"Ubili su me u pojam, ali se nisam dao, što u inat njima dvojici što zbog želje da izvučem grdosiju. Znajući da ne postoji nikakva šansa da sami savladamo tolikog soma, pozvali smo dvojicu drugara koji su se u to vreme nalazili na drugom delu jezera. Rekli smo im da imam ogromnu ribu na štapu. Oni su odmah seli u čamac i krenuli ka nama", prepričava Radaković. 

Kako kaže, som se držao na kraku trokrake udice i svaki čas je mogao da se otkači. Dodaje da su prijatelji došli u pravi čas i sa opremom za izvlačenje ribe pomogi da izvade neman iz vode.

"Toliko se čamac u tim trenucima nagnuo da je nekoliko santimetra falilo da voda uđe u njega. Ubzo je grdosija bila u njemu. Čamac je bio toliko dug da je som jedva svom dužinom uspeo da se pruži po podu, rekao je ovaj ribolovac iz Kragujevca i dodao da je od uzbuđenja izgubio svaku predstavu o vremenu. 

"Dva i po sata je trajalo, ja sam mislio da je prošlo duplo više. Krenuli smo ka Bumbarevskom zalivu, tamo na obali nas je čekala gomila ljudi koji su znali šta imamo u čamcu. Izmerili smo ulov, ali niko od prisutnih nije mogao da se seti da li je ikada na Gružanskom jezeru na varalicu uhvaćen ovoliki som. Ruke su me toliko bolele da sam jedva uspeo da držim soma dok smo ga uspravljali da se fotografišemo", naveo je on.

(MONDO/Blic)