Svima se uglavnom preporučuje da se pred put obevezno plati zdravstveno osiguranje kako biste bili sigurni ukoliko se nešto neočekivano desi. Nemanja iz Beograda podelio je na Tviteru svoje loše iskustvo sa zdravstvenim osiguranjem, kao neka vrsta upozorenja svima koji žele da se "osiguraju" pred put.

Žena i on išli su na Kipar, uredno su prethodno uplatili zdravstveno osiguranje i već drugog dana bila im je potrebna medicinska pomoć.

"Žena na letovanju drugi dan dobije alergijsku reakciju na sunce, otekne joj ispod oka. Imali smo osiguranje, zovemo ih, kažu nemamo nikog na Kipru (a prodaju osiguranje za ceo svet), nađite sami pa ćemo vam mi refundirati", napisao je Nemanja. Ispratili su dato uputstvo, međutim - na kraju se ispostavilo da osiguranje ne pokriva alergiju na sunce.

 "U skladu sa članom 17. Uslova za osiguranje pružanja pomoći za vreme putovanja u inostranstvu, isključena je obaveza osiguravača za pokriće troškova kada slučaj nastane kao posledica izlaganja osiguranika sunčevim zracima", glasio je odgovor na njegov zahtev.

On je istakao na mrežama da kada uzimate osiguranje, uzimate ga sa saznanjem da ono pokriva teritoriju čitave Evrope, i Kipar. Ono što osiguranje nije naznačio je da oni na Kipru nemaju zdravstvenu ustanovu sa kojom sarađuju nego moraju zvati partnere koji potom traže neku zdravstvenu ustanovu s kojom bi mogli da dogovore uslugu pregleda.  

Operater je ponudio Srbima da sami nađu zdravstvenu ustanovu i plate uslugu koju će oni refundirati uz odgovarajuću dokumentaciju bilo kao račun, izveštaj lekara, što su oni i uradili. Ispostavilo se da je u pitanju alergija.

"Kad odete kod lekara, morate da znate šta vam je pre nego što vas pregleda. Na kraju, znajte da u osiguravajućim kućama sede vidoviti ljudi koji kad vide da piše alergija oni odmah znaju da je to na sunce i da je nekomplikovano, nema veze sto vam otekne pola glave", napisao je on.

Iznos osiguranja bio je 8154 dinara, a na njegov post mnogi su odgovorili sa svojim sličnim  iskustvima.

(MONDO/Nova S)