Кada je reč o lokalnim samoupravama, organima državne uprave, državnim preduzećima, javnim ustanovama i privredi, predlog preporuka su racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima, korišćenje LED rasvete, zamena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti, postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja i korišćenje toplotnih pumpi, što bi trebalo da omogući smanjenje potrošnje energije za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštilo je ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Naglašeno je da je posebno važan predlog preporuke da sva javna preduzeća naprave plan uštede potrošnje, a da javna preduzeća u energetskom sektoru naprave i planove za smanjenje gubitaka distributivne i prenosne mreže. Кada je reč o domaćinstvima, predlozi preporuka odnose se na racionalnije korišćenje, pre svega električne energije. Ministarstvo će uputiti molbu Elektroprivredi Srbije (EPS) da opširnije predloge mogućnosti za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za domaćinstva dostavlja uz račune za utrošenu energiju, a predlog preporuke je i da EPS stimuliše štednju kroz odobravanja dodatnih popusta za kupce koji smanje mesečnu potrošnju u odnosu na isti mesec prethodne godine. Takođe, jedan od predloga preporuka je i podizanje javne svesti o važnosti energetske efikasnosti, racionalne upotrebe energije i korišćenje obnovljivih izvora energije sa ciljem smanjenja potrošnje.

Predlog preporuka za preduzimanje mera u domaćinstvima

 • Ušteda na toploj vodi - Korišćenje bojlera za pripremu tople vode samo kada je potrebna, termostat bojlera podesiti na temperaturu zagrevanja do 60 stepeni.
 • Uštede na rashladnim i grejnim uređajima - Postavljanje frižidera na 4°C, a zamrzivača na -18°C kako bi se obezbedio optimum u potrošnji.
 • Razumno korišćenje grejnih uređaja u svom domu - U toku dana koristiti sunce što više za osvetljenje kao i za zagrevanje prostora u grejnoj sezoni, a tokom noći spustiti roletne i zavese; Ne pokrivati grejne elemente i uređaje nameštajem ili odećom jer na taj način emituju manje toplote.
 • Uštede kod mašina za pranje veša i suđa - Koristiti mašinu za pranje sudova i veša tek kada je puna, jer je energetski mnogo efikasnije; Izbegavati sušenje veša u sušilicima već veš sušiti na vazduhu; Treba koristiti program na nižim temperaturama pranja jer se tako može uštedeti značajna količina energije.
 • Ušteda energije kod pripreme hrane - Treba kuvati u poklopljenoj posudi jer se tako štedi do 20% energije, takođe treba koristiti posude koje su veličinom srazmerne grejnoj površini kako bi se izbegao gubitak od 20% energije; Kada voda proključa, jačinu grejanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda da nastavi da ključa. Na ovaj način može se uštedeti i do 60% energije; Najekonomičnije kuvanje obavlja se u ekspres loncu kojim se vreme kuvanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta; Isključivanjem rerne 10 minuta pre kraja pečenja može se uštedeti do 20% energije; Prilikom korišćenja rerne, poželjno je što manje je otvarati jer se pri svakom otvaranju vrata rerne izgubi 20% toplote.
 • Ušteda energije kod rasvete i ostalih električnih uređaja - Gasiti svetla u sobama u kojima se ne boravi; Velike uštede mogu se ostvariti zamenom običnih sijalica sa užarenim vlaknom led metal-halogenim sijalicama. Ove sijalice troše i do 10 puta manje energije od običnih; Isključiti računar nakon završetka rada sa njim; Isključiti punjače baterija iz utičnicaZameniti stare sijalice sa led sijalicama; Redovno menjati filtere na grejnim uređajima; Isključivanje dekorativnih rasveta na stambenim zgradama i porodičnim kućama.
 • Zagrevanje prostora, preporučene temperature za prostorije -Za slučaj da se sedi i duže boravi ova temperature treba da bude od 20 do 21°C; Za prostor u kome spavamo 18°C; Za prostorije u kojima zbog odlaska na posao i školu tokom dana niko ne boravi 16°C, a u slučaju dužeg odsustva 10°C.

Kupovina uređaja

Prilikom kupovine električnih uređaja za domaćinstvo treba obratiti pažnju na energetske oznake. Energetske oznake govore nam o energetskoj efikasnosti i potrošnji energije. Treba kupovati uređaje sa najvećom klasom energetske efikasnosti. Na svakoj oznaci može se videti oznaka energetske efikasnosti uređaja u odnosu na maksimalnu energetsku efikasnost koju takva vrsta uređaja može potrošiti.

 • Uređaje treba birati tako da odgovaraju stvarnim potrebama korisnika jer preveliki uređaji koji neće raditi sa punim kapacitetom bespotrebno koriste električnu energiju.
 • Investiranje u energetsku efikasnost(smanjenje potrošnje električne i toplotne energije) i korišćenje OIE iz sopstvenih izvora (povećanje energetske nezavisnosti domaćinstava).
 • Investiranje u poboljšanja energetske efikasnosti u smislu promene energetski efikasnim prozorima, poboljšanja izolacije, poboljšanja energetske efikasnosti sistema grejanja i hlađenja.
 • Postavljanje solarnih panela i solarnih kolektora na krovove objekata koji su u vlasništvu odnosno koje koriste domaćinstva.

(MONDO)