• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO SU PITANJA ZA POPIS STANOVNIŠTVA 2022. GODINE: Otkriveno i da li je neophodno da dajete ličnu kartu na uvid

Autor Sara Gajić

Veiki broj Srba zanima koja će biti pitanja za popis stanovništva 2022. godine koji počinje 1. oktobra.

 Pitanja za popis stanovništva 2022 Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Popis stanovništva biće sproveden od 1. do 31. oktobra ove godine, metod sprovođenja popisa će i dalje biti tradicionalan, od vrata do vrata, gde će popisivači prvo od građana prikupiti podatke a zatim ih uneti elektronski. Mnoge Srbe zanima koja će biti pitanja za popis stanovništva 2022. godine.

Među pitanjima za popis stanovništva 2022. godine biće osnovni podaci o licima: ime, prezime, pol, starost, mesto stanovanja, podaci o migratornim, etnokulturalnim, obrazovnim i ekonomskim karakteristikama, bračnom statusu i fertilitetu, načinu putovanja na posao / u školu i funkcionalnoj i socijalnoj integrisanosti.

Biće potrebno da odogovori na pitanja vezana za domaćinstvo, ukupan broj članova domaćinstva, srodnički i porodični sastav, osnov po kome domaćinstvo koristi stan u kojem se popisuje i da li se članovi domaćinstva bave sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom.

Za ljude koji žive u stanovima: adresa, vrsta stambenog prostora, korišćenje stana, oblik svojine, površina stana, broj soba, opremljenost instalacijama i pomoćnim prostorijama, vrsta energenta koji se koristi za grejanje, sprat na kojem se stan nalazi, kao i podaci o osnovnim karakteristikama zgrade u kojoj se stan nalazi.

Mnogi ne znaju ali, ukoliko popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, doći će ponovo u nekom drugom terminu, a ako i tada kod kuće nema nikoga ostaviće pisano obaveštenje o svom dolasku i informaciju da građani pozivom na bespatan broj info-centara mogu uz pomoć operatera da stupe u kontakt sa popisivačem i dogovore termin popisivanja.

U okviru pitanja za popis stanovništva 2022. godine niste u obavezi da popisivaču dajete na uvid lična dokumenta, zato što se podaci u popisu prikupljaju na osnovu izjave, ali kako bi proces popisivanja bio brži možete da pripremite neki od dokumenta sa JMBG-om (ukoliko ovaj podatak ne znate napamet), kako biste JMBG izdiktirali popisivaču.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 53

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrgud

JMBG malo sutra, niko ponavljam niko po Ustavu ne može da vam traži JMBG osim MUP-a, kao ni vaše zdravstveno stanje osim vašeg lekara.

Mica komsija

To je bilo pre 12 godina na Novom naselju (deo Novog Sada) bio je takodje popis Gospodja koja je taj dan dosla da popise je bila "neprijatna". Nakon konstatovanja "stanja" popisivaca , izneo sam stolice u hodnik zgrade i 45 minuta smo to resavali. Misljenja sam da popis treba uraditi. Znaci , samo polako i ne dajte da Vas omalovazavaju ipak Oni dolaze nama "na kucu".

Jasminka Kuzmanovic

Moze li neko da mi odgovori da li popisivaca moram da pustim u kucu (stan)? Ja planiram da ga ne pustim nego da ispred kuce obavimo razgovor. I jos nesto. Posto je elektronski ko i kako moze da mi garantuje da drzava tj. "ONI" , ne znam tacno ko, nece dopisati ili ispraviti ono sto sam rekla. To bih i ja, baba od sedamdeset godina, znala da uradim! Kakve garancije cu imati da se to nece desiti?

special image