• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"POSLA IMA, A NA OGLASE SE NE JAVLJA NIKO!" Bakšiš 600€, a plata isto toliko: To je IZNAD proseka i oni odu u Nemačku?!

Autor Jana Desovski

U ova dva grada u Srbiji stalno izlaze ponude za posao u ugostiteljstvu, ali se niko ne javlja na ove oglase.

 Nestašica za posao konobara u Loznici i Banji Koviljači Izvor: Mondo/Stefan Stojanović/Shutterstock.com/Minerva Studios

Pronaći radnika u ugostiteljstvu, pre svih konobara, već dugo je izazov za vlasnike brojnih lokala u Loznici, ali i širom Srbije. Iako prilike za posao ima, na oglase se javljaju samo retki. "Potreban konobar. Tražimo radnika u kafiću, uslovi odlični." Ovo su samo neki od oglasa koji se nalaze na ugostiteljskim objektima širom Loznice i Banje Koviljače, a na koje se i mesecima, kažu vlasnici restorana i kafića, ne javi niko.

Plate, plus bakšiš, često su, kažu, i iznad proseka, ali je sve manje onih koji bi tim poslom da se bave profesionalno i odgovorno. "Ako ide na veselja, može da zaradi do 600 evra ili više i plus bakšiša 500, 600 evra i što će da ide u Nemačku?! Mesečno toliko može da zaradi. Plus plata, hvala Bogu, i radi, u radnom je odnosu", kaže konobar Milan Maksimović.

Osim na stalnom radnom mestu, konobari su angažovani honorano i na svadbama, privatnim proslavama, ogranizovanim žurkama, što predstavlja dodatni vid zarade. Ipak, sudeći po potražnji, radnika nema. Vlasnici tek otvorenih lokala snalaze se tako što koriste mogućnost dualnog obrazovanja.

"Kad smo ušli u ovu priču, mislila sam da je glavno da opremimo objekat i da dobijemo najbolju lokaciju, a onda se ispostavilo da je ključna stvar kadar i da zaista nema ugostiteljskog kadra. I onda smo našli jedno solomonsko rešenje - deca iz Srednje ekonomske škole, ugostiteljskog smera. Iz jednog odeljenja došlo je njih 10", rekla je Branislava Mićić, menadžerka u ugostiteljskom objektu u Loznici.

Poslom u ugostiteljstvu, kažu, ne može da se bavi svako. Konobar mora da bude ljubazan, odmeren, u uniformi, a ne u patikama i odelu za šetnju. Konobara starog kova, tvrde, sve je manje, a oni mlađi tim poslom uglavnom se bave dok ne pronađu novi. "Mislim da je problem na nivou same zemlje, jer znam da u ostalim turističkim centrima kao što su Zlatibor i Vrnjačka Banja, oni čak zapošljavaju strance. Mi generalno nemamo problem, naši radnici koji trenutno rade su jako dugo kod nas, neki i od samog početka. Mi se stvarno trudimo da ih stimulišemo", ističe Marija Nikolić, marketing menadžerka hotela u Banji Koviljači.

Manjak radne snage u ugostiteljstvu doveo je toga, tvrde, i da se poslodavci za radnike bore tako što im nude veće plate i bolje uslove rada. U Srednoj ekonomskoj školi kažu da godišnje 15 učenika završi obrazovni profil konobar, a da je ove godine interesovanje bilo i za više od jednog odeljenja.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mile M...

Majstore, u Nemačku se ide ne samo zbog para nego i zbog uređenog sistema i društva! Mi to ovde nemamo i nema nade da će da bude...

Srba

Čuj njega, zaradi 500 i 600 bakšiša... Ako ide na veselja😂😂😂.... Mozda i zaradi, ali izgubi zdravlje jako brzo u dimu i radeći sa pijanim idiotima. Znam konobare kojima tel. detektuje 43000 koraka za vece!???? I to je tebi brale dobro... Kao što da idu u nemačku. Pritom, laž je da je plata 500 e. To je laz.

Horse

Pa nece bre vise niko da vam radi za siću. 1000e je danas sića. Da su troškovi kao pre korone pa da ima slisla, al posto su troskovi 3 puta veci onda nema prava da se zale poslodavci. Zahvalite se drzavi sto je digla cene svega i nece vise niko da se grči sa siću

special image