U blački kraj u poslednje vreme vratilo se desetak porodica. Ulažu zarađena sredstva, najčešće u mala preduzeća i radionice. Jedna od njih je i porodica Lekić koja je svoju proizvodnju preselila iz Beograda i firmu registrovala u Blacu. 

Mladen Lekić iz Blaca i supruga Marija, posle decenije provedene u Beogradu, pre godinu dana doneli su odluku da se vrate u svoje rodno mesto. Umesto životnog i poslovnog prostora pod zakupom u glavnom gradu, ovde su, kako kažu, svoji na svome. "Odlučili smo ja i žena u jednom trenutku da se vratimo da probamo odavde – da se vratimo u svoj rodni kraj i vidim da je to počelo da nam se isplati, tako da može da se radi i odavde", ističe Mladen Lekić. Ni Marija Đurđević se nije pokajala zbog povratka u Blace.

"Nismo se pokajali, ovde su nam roditelji, prijatelji, svi naši su tu, imamo podršku od njih. Naša proizvodnja, čini mi se da bolje radimo i nadamo se da će biti još bolje", kaže Marija Đurđević. Porodica Lekić je godinama ponosna na poslovni uspeh naslednika, ali ih je još više obradovao njihov povratak u rodni kraj.

"Proizvodnju su nastavili kao sve tamo što su radili. Imaju tržište i ovde, tako da mnogo znači za svakog roditelja kad se dete vrati", iskren je Radovan Lekić. Sada sa mnogo manje troškova, ova porodična firma nastavlja proizvodnju konditorskih proizvoda u kojoj su glavni adut žele bombone sa korom, a u planu je i proširenje palete proizvoda. "Planovi su da kupim čokoladirku do kraja godine i da počnem nešto čokoladno da radim. Da čokoladiramo žele, da čokoladiramo ratluk, i minjon kocke sam nekad radio. Tako da, možda ćemo da uzmemo da čokoladiramo i šljivu i višnju", naveo je Mladen Lekić.

Pomno se prate podaci o migracijama

Predsednik opštine Blace Ivan Burgić kaže da je cilj lokalnih vlasti da pomognu porodicama koje žele da se vrate. "Mi kao opština Blace potrudićemo se da na svaki način pomognemo svim porodicama koje su zainteresovane da se vrate u opštinu Blace. Nama je to pre svega cilj, da se što više ljudi vrati", ističe Ivan Burgić. Prošlogodišnji popis bio je opomena, za deset godina broj stanovnika smanjio za 1.500. Zato se sada svaki podatak o smanjenju migracije i broju povratnika u Blace, pomno prati i puno znači.

(MONDO/RTS)