U Sokobanji su, zbog izlivanja Moravice, ugrožena naselja Čair i Jabukar. Iz njih je, u toku noći, preventivno evakusano dvadesetak ljudi. Voda se povukla, ali je situacija i dalje vanredna. Noćas se prvi put izlila Moravica, najveća reka u tom kraju.

Napravila je veliku štetu ne samo u Sokobanji, nego i okolnim selima. U selu Nikolinac, nekoliko kilometara od Sokobanje fali jedno parče puta, a reka koja se nalazila desetak metara dalje, sada je uz sam put. S obzirim na to da je to jedini put koji vodi do Rtnja pokušavaju da saniraju štetu. Reka je toliko narasla, meštani kažu čak do nivoa Nišave ili Južne Morave i u takvom stanju se spustila u Sokobanju gde je poplavila dva naselja. Evakuisano je 25 ljudi koji su se u toku dana vratili u svoje domove.

“Došla je voda kao iznenađenje, jer u samom gradu nije pala velika količina kiše. Voda je došla sa obližnjih planina, izlila se Moravica koja je napravila velike štete. Mi smo svakodnevno na terenu, ali je ovo sad onaj dodatak na štete i oštećenja koja su se desila u ponedeljak. Ima značajnih oštećenja na putnoj infrastrukturi“, kazao je Bojan Todosijević iz JP Zelenilo Sokobanja.

Nadležne službe ostaju na mestima. Zabrinjava i stanje sokobanjske deponije kojoj ne može da se priđe. Problem je u tome što ako do deponije dođe velika količina vode, đubre može da dođe do Bovanskog jezera iz kog se Aleksinac snabdeva vodom.

(MONDO/Kurir)