Obilne padavine koje su zadesile Srbiju dovele su do izlivanja reka i potoka. Zbog bujičnih nanosa i poplava vanredna situacija proglašena je u 42 gradova i opština, a prema rečima meteorologa Ivana Ristića, čeka nas veoma teška noć. Meteorolog Ivan Ristić najavio je da se obilne padavine mogu očekivati južnije od Beograda i to u pravcu auto-puta Beograd-Niš. Kao najkritičniji deo u kome se očekuju najobilnije padavine koje mogu izazvati poplave u Srbiji, Ristić izdvaja Braničevski okrug, centralnu, istočnu i južnu Srbiju.

"Nemam dobre vesti za danas, u popodnevnim časovima se očekuje intenziviranje padavina južnije od Beograda, u Centralnoj, južnoj i istočnoj Srbiji. Očekujemo da možda čak i 100 litara kiše padne u naredna 24 časa. To je velika količina, popodne i u toku naredne noći baš taj deo gde je put Beograd-Niš i Braničevski okrug su u najvećoj opasnosti. Padavine se sele južnije od Beograda i u toku noći baš taj deo će biti kritičan, iako je tu već bilo kritično tokom jučerašnjeg dana, tako da se ponovo te padavine vraćaju dole. Treba upozoriti građane da se zaštite koliko mogu. Najviše padavina može se očekivati u toku podneva i tokom noći", kaže meteorolog Ivan Ristić. Bujični potoci koji nose sve pred sobom i koji izazivaju poplave u Srbiji stvaraju se čim padavine dostignu 20 ml po metru kvadratnom, ističe Ristić.

Pogledajte situaciju kod Arilja:

RINA.RS Arilje poplava

Sutra počinju da slabe

"Sutra već počinju padavine da slabe, a do kraja dana i sutrašnje noći prestaće padavine na celoj teritoriji Srbije. Od nedelje počinje da jača afrički anticiklon, biće više sunca, vreme sve toplije i od srede do petka biće do 35 stepeni. Biće velike zaparine i veoma neprijatno. Šest dana biće bez kiše, što treba iskoristiti da se popravi infrastruktura", kaže Ristić za "Pink".

"Ne čekajte evakuaciju, bolje da sami izađete iz kuće"

Milorad Spasojević iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice SVS MUP ističe da je preventivna evakuacija najbolja. "Poneti dokumenta, poneti lekove, dobro je isključiti struju, to je ono što je najbitnije. Bolje je išetati sam iz kuće nego čekati evakuaciju. Ne čekati krajnji trenutak", kaže Spasojeviuć.

Apel i molba da niko ne prilazi reci i bujici

Direktor "Srbijavode", Goran Puzović, navodi da se celu noć radilo na sanaciji od poplava i evakuaciji ugroženih. On ističe da glavni problem predstavljaju bujice i manji potoci. "Svaka dolina je ispunjena vodom, preduzimaju se sve mere da se sredi sve. Šaljem apel i molbu da niko ne prilazi reci i bujici. Mali bujični tokovi postaju prioritet, njih ima oko 11.000 u Srbiji i to je ono što nas u narednim godinama čeka da rešavamo jedan po jedan problem i da pomognemo lokalnim samoupravama da se izbore sa svim onim čime upravljaju i gazduju", kaže Puzović.

(MONDO/Pink)