Na Čantavirskom putu u četvrtak posle 10 sati pronađen je mali lav, star svega nekoliko meseci. Umiljatog i iznurenog lavića pronašao je izvesni Zoltan koji je odmah sklonio životinju sa puta i pozvao policiju. Na lice mesta stigli su inspektori, policijski službenici koji su pozvali nadležne iz Zoološkog vrta na Paliću, a ono što zanima najviše građane je odakle mali lav u subotičkim atarima, u blizini puteva, da li ga je neko namerno tamo ostavio ili je životinja pobegla iz nečije kuće, možda automobila... 

Sonja Mandić, direktorika Zoološkog vrta na Paliću, kaže za "Blic" da nije poznato odakle mali lav na Čantavirskom putu, ali je njima oko 10.30 časova Specijalna jedinica MUP-a za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine javila da je potrebno da im Zoološki vrt pomogne sa zbrinjavanjem jednog lavića.

Životinja je u jako lošem stanju

"Odmah smo izašli na teren na lokaciju koju nam je dostavila policija i postupali smo onako kako je neophodno da lav dobije najbolju prvu pomoć. Podatke iz istrage i odgovore na pitanja odakle bi lav mogao da bude nemamo, istražne postupke vode nadležni u policiji i Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, ali što se tiče samog stanja mogu jedino da kažem da je jedinka u zaista lošem stanju. Pretpostavka je da je star svega nekoliko meseci, ali zbog stanja nije moguće utvrditi da li je star četiri ili pet meseci", kaže Sonja Mandić.

Najvažnije da preživi

Sonja Mandić kaže da je lav dobio infuziju, pružena mu je prva pomoć i da se svi nadaju za početak da će preživeti. "Iskreno se nadamo da će biti dobro, da će preživeti, da bi nadležni mogli da donose dalje odluku i gde će biti smešten, jer teško da će moći da ostane u Zoološkom vrtu na Paliću, jer kapaciteta za prihvat nemamo. Mi ćemo mu svakako pomoći, učinićemo sve da se oporavi. Za početak je jedino važno da ga oporavimo i dignemo na noge. Kada laboratorijske analize budu gotove veterinar će moći da da preciznije mišljenje o stanju malog lava. Čekamo da ga oporavimo. Na laboratoriji i rendgenu je bio u veterinarskoj stanici u Subotici da bi mogli da isključimo neke mogućnosti, ali rezultate još uvek nemamo", kaže Mandić za "Blic".

Malog lava prošle godine našli u jednom stanu

Podsetimo, u junu prošle godine policija je u Zoološki vrt donela malog mužjaka lava starog dva-tri meseca, iz zaplene. Tada je mali lav pronađen u jednom stanu u Subotici. Sonja Mandić kaže da sve egzotične životinje koje nadležni organi donesu njima na prihvat su životinje iz zaplene, ili domaće vrste pronalaze građani.

Ostao na Paliću, ali ne može da se druži sa drugim lavovima

"I tada su nam pripadnici Specijalne jedinice donele malog lava, mužjaka. Lav je još uvek nas, ali da bi ostao kod nas morali smo da preuredimo naš objekat za lavove. Da pregradimo, jer je zajednički boravak za postojeće i nove koje stignu nemoguć. Funkcionišemo tako da smo pregradili prostor, i u jednom delu su naši lavovi iz zbirke, a u drugom delu je lavić koji je prošle godine došao iz zaplene, a to je sada lav star oko godinu i po dana. Još najmanje godinu dana, a možda i duže je nemoguće vršiti spajanje i zbog toga ih naizmenično puštamo u spoljašni prostor", kaže Sonja Mandić.

BONUS VIDEO:

KAD SINIŠA KAŽE OVU REČ KOLT POSTAJE PRAVI SUPER PAS Odrastao uz životinje, a šarplaninac mu je bio heroj OTKRIO TAJNU DOBRIH PASA Kurir televizija

 (MONDO/Blic)