• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKAV POTEZ GRADSKIH VLASTI! U 2024. mnoga deca u Beogradu, ali i njihovi roditelji će dobiti VELIKU POMOĆ

Izvor Promo

U poslednjih deset godina intenzivno se ulaže u infrastrukturu objekata socijalne zaštite iz razloga što je smeštaj u neku od ustanova za brigu i negu glavni oblik zaštite koji nadležni sprovode u cilju adekvatnog zbrinjavanja dece ometene u razvoju.

 Mnoga deca u Beogradu, ali i njihovi roditelji će dobiti VELIKU POMOĆ  bg2023 Izvor: shutterstock.com/Prostock-studio

Sekretarijat za socijalnu zaštitu u saradnji sa Gradom sprovodi odgovornu socijalnu politiku koja podrazumeva širenje mreža ustanova socijalne zaštite u skladu sa potrebama korisnika.

Podrška ranjivim socijalnim grupama, kao što su osobe sa smetnjama u razvoju, snažna je i kontinuirana, pa se kontstantno radi na unapređenju objekata ove namene koji organizuju boravak, ishranu, negu i pružanje stručne pomoći svojim korisnicima.

Grad je ispunio ne samo propisane strukturalne standarde u oblasti socijalne zaštite za pružanje usluge dnevnog boravka, već je obezbedio bolju i dostupniju sistemsku pomoć i podršku deci i omladini sa smetnjama u razvoju u savladavanju socijalnih i životnih teškoća.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić otvorio je nedavno novoizgrađeni Centar za smeštaj dece i omladine ometene u razvoju u naselju Gaj koji je već spreman da u punom kapacitetu primi sve korisnike. Deca i mladi imaju sada na raspolaganju moderan prostor na koji možemo da budemo ponosni, kako Grad Beograd, tako i država Srbija.


Generalno gledano, retko koja zemlja u regionu i šire može da se pohvali ovako opremljenim objektom koji je namenjen osetljivim kategorijama našeg društva. Naime, u vremenima kada se uglavnom priča o megalomanskim stvarima, često zaboravimo na one koji bez pomoći društva i svih nas prosto ne mogu sami, a to su deca ometena u razvoju za koju ovakve ustanove i postoje.
Međutim, gradske vlasti čvrste su u nameri koja vodi nastavku unapređenja i usavršavanja postojećih servisa socijalne zaštite, ali i uspostavljanju novih usluga u cilju olakšavanja svakodnevnog funkcionisanja, ne samo osoba sa invaliditetom, već i njihovih porodica.

Reč je o tome da kapaciteti dnevnih boravaka za decu i omladinu ometenu u razvoju na teritoriji glavnog grada već odavno nisu dovoljni da pokriju sve potrebe prestoničke dece. Baš iz tog razloga najavljena je izgradnja novog objekta Centra za smeštaj i dnevni boravak za decu i omladinu ometenu u razvoju na teritoriji Zemuna, u Zadužbinskoj ulici. Do kraja 2023. godine planira se pokretanje postupka i zaključivanje ugovora za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju Dnevnog boravka za decu i omladinu ometenu u razvoju u Zemunu, ukupne površine 2.149,88m 2 koji treba da zadovolji kapacitet za 90 korisnika.

Realizacija ugovora planirana je u 2024. godini kada će korisnici na raspolaganju imati moderan objekat, stručno osoblje, kao i prostorije opremljene u skladu sa njihovim potrebama. Tu će biti nekoliko grupnih soba odnosno boravaka, prostorija za radnu terapiju, fiskulturna sala, logopedski kabinet, senzorna soba. Takođe, kao i ostali ovakvi dnevni centri u prestonici i zemunski će imati ambulantu, kuhinju, trpezariju i ostalo.

Oko novoizgrađenog objekta biće uređeni prilazi, kao i dvorište gde će korisnici moći da prošetaju i manje igralište sa neophodnim mobilijarom, za vreme koje će provesti pod nadzorom stručnih osoba.
Takođe, u toku je izrada tehničke dokumentacije za rekonstrukciju, sanaciju i investiciono održavanje objekta Prihvatilišta za decu Beograda. Ukupna površina objekta iznosiće 1978,28m 2, a predmet radova je priključenje na kišnu kanalizaciju, sanacija krova, dimnjaka, vlage u prizemlju objekta, kao i postojećih mašinskih instalacija. Planirani završetak projekta je u 2024. godini, nakon čega sledi realizacija radova.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image