• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DUGOROČNA PROGNOZA DO PROLEĆA 2024: Kako će El Ninjo uticati na vreme i koliko SNEGA će pasti

Pročitajte dugoročnu prognozu za zimu i proleće 2024. godine, i saznajte kako ENSO i El Ninjo utiču na pojavu snega!

 Dugoročna prognoza za Evropu za zimu i proleće 2024 Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema najnovijoj vremenskoj prognozi, izvesno je da će na vreme u Evropi i na naš region uticati jedan od najpoznatijih fenomena klimatskih sistema El Ninjo. Prognoza sajta "Severe Weather Europe" predviđa da će El Ninjo uticati na predstojeću zimu. Ali, šta je zapravo El Ninjo?

Kako objašnjavaju meteorolozi, u pitanji je jedna od faza složenog sistema pod nazivom ENSO, El Ninjo - južna oscilacija (El Nino Southern Oscillation). Postoje tri faze i oscilacije u određenim periodima u karakteristikama okeana i atmosfere tropskog dela Pacifika. Nastaju kao posledica interakcije između vazduha i vode, a mogu da se uoče putem izmene površinske temperature okeana. Fenomen prate i promene struja u okeanima, vetrova, pritiska u atmosferi i drugo.

Postoje tri faze fenomena ENSO - prva je neutralna, druga topla faza je najpoznatija i zove se El Ninjo, dok je treća hladna faza La Ninja.

ENSO značajno utiče na tropske kiše, šablone pritiska i kompletnu razmenu između sistema okeana i atmosfere. Ove promene uz "odloženo dejstvo" utiču i na vremenske uslove širom sveta. Meteorolozi trenutno smatraju da će El Ninjo potrajati do proleća 2024. godine, kada će malo oslabiti a zatim tokom leta stiže stabilizacija uslova.

Ali kada je u pitanju zima 2023/2024. godine, predviđa se da će veći deo kontinenta imati manje snežnih padavina nego što je uobičajeno, osim u delovima centralne Evrope i Skandinavije.

Decembarska prognoza snežnih padavina pokazuje veći deo kontinenta sa negativnim količinama snežnih padavina, osim na krajnjem severu Evrope. U januarskoj prognozi se vidi drugačija slika, sa potencijalom snežnih padavina u snažnom porastu u većem delu centralnih zemalja. U februaru, više snežnih padavina predviđa se na većem delu kontinenta, osim u jugozapadnim i južnim delovima.

Pomislili biste da je Evropa predaleko da bi osetila uticaj, ali sajt upozorava - direktno će El Ninjo uticati na Severnu Ameriku, ali to nikako ne znači da se neće odraziti i na Evropu. Globalno izaziva promene, pa je efekat na evropski kontinent samo teže egzaktno izmeriti. Ali Evropa ima i svoje faktore koji utiču na promene temperature.

BONUS VIDEO: Da li nas čekaju vremenske nepogode ove jeseni?

Pogledajte

08:10
SLOBODAN SOVILJ: Vremenska prognoza za JESEN I ZIMU
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kakva

Kakva dugorocna?! Ovi nasi meteorolozi i pored satelita i sve moderne tehnologije ne mogu da pogode ujutru za posle podne prognozu

Dr

Evropa je ogromno područje sa velikim klimatskim razlikama.Zima će u Britaniji,Francuskoj,Španiji i celom Mediteranu biti svakako blaga.Kao što će i na severu i na planinama biti oštra. E,sad pitanje kako će biti kod nas.Jer ovde može biti jedno ili drugo.

special image