• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BOŽIĆNI POST POČINJE DANAS! Ovo je molitva koju treba izgovoriti

Autor Ivana Vlajković

Danas je prvi dan Božićnog posta.

 Prvi dan Božićnog posta 28 novembar 2023 Izvor: Youtube/PrintScreen

Praznik svetih mučenika Gurija, Samona i Aviva danas obeležava Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici. Ovo je ujedno i prvi dan Božićnog posta.

Za vreme careva Dioklecijana i Maksimijana, u gradu Edesi uhvaćena su dva druga: Gurije i Samon. Sudija im je zapretio smrću ukoliko se ne pokore naredbi cara i oni su odgovorili sledeće: "Ako se pokorimo naredbi carskoj, propašćemo, čak i ako nas ti ne ubiješ".

Bačeni su u tamicu i svirepo mučeni. U tamici su ostali od 1. avgusta do 10. novembra. Kasnije je i Aviv đakon Edeski, završio kao i oni. Njegova majka je izvadila iz ognja njegovo telo i sahranila ga pored Gurija i Samona. Kad je gonjenje hrišćana prestalo, podignut je hram u njihovu čast, a mošti su položili u jedan kovčeg. Nakon toga, počela su mnoga čuda da se dešavaju.

Jedan od tih čuda vezuju se za priču o udovici. Jedna udovica u Edesi imala je ćerku kojom se oženio jedan Got vojnik iz grčke vojske. Kako se ta žena plašila da da svoju ćerku u daleku zemlju, Got se zakle na grobu sveta tri mučenika, da nikakvo zlo neće devojci učiniti nego da će je uzeti za zakonitu ženu, pošto je kako je tvrdio, neoženjen.

U stvari, bio je već u braku. A devojku koju je uzeo držao je kao robinju dok mu ne umre zakonita žena. Kada se to dogodi, on u dogovoru sa svojom rodbinom sa mrtvom ženom će da zakopa i živu robinju. Devojka u suzama molila svete mučenike da je spasu. I oni joj se javiše u grobu, uzeše je i trenutno preneše iz Gotske zemlje u Edesu, u svoju crkvu. Sutradan, kada su otvorili crkvu, našli su devojku kraj groba svetitelja, i tako su saznali o njenom čudesnom izbavljenju.

Ovu molitvu treba danas izgovoriti: "Čudesa svetih Tvojih, kao stenu neoborivu si nam darovao Hriste Bože: njihovim molitvama savete zlorečitih razori, osnaži silu carstva, kao jedini Blag i Čovekoljubac".

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:32
SENZACIONALNO OTKRIĆE U SREMSKOJ MITROVICI Pronađeno 180 grobova i crkva stara 9 vekova MAĐARSKI IZVOR UPUĆUJE NA OVU SVETITELJKU
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO/I.V.)

Možda će vas zanimati

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Balkan info i Heppy za polusvet.

Većina Srba nisu hrišćani nego pagani. Evo pogledajte 10 božijih zapovesti koje su temelj hrišćanstva, i videćete da većina Srba makar pola rado ne poštuje... Ovo je istina a sve drugo je laž i samo obmana - zdravo je pogledati se u ogledalo. Bez dijagnoze nema ni izlečenja.

Admiral Armagedon 🤙

@Balkan info i Heppy za polusvet. Slažem se, a pogledajte tek drugu zapovest koja je veći greh od ubistva a to je da ne pravimo sebi idola, a onda pogledajte šta sve ljudi oko nas rade i kome se sve klanjaju za malo vlasti, napretka na poslu, raznih povlastica... Ps. ko čita Sveto Pismo u njemu jasno piše da se Bogu treba moliti samo kroz njegovog Sina Isusa Hrista jer jedini je on bio bezgrešan i poslat od Boga da nam pokaže put, a onda otvorite crkveni kalendar i vidite 365 dana u godini 365 svetaca kojima ti crkva kaže da se moliš... A na sledeću veliku subotu kad budete dočekivali Blagodatni Oganj pogledajte hram Svetog Groba u Jerusalimu tamo nećete videti ni jednu fresku ili sliku svetaca već se moliš direktno Hristu. Nažalost mi i dalje vučemo paganske običaje pa se molimo kome god stignemo u nadi da će se on moliti za nas Bog, umesto da se molimo direktno Bogu i jedinom bezgrešnom čoveku njegovom Sinu Isusu Hristu. A sad će svi novopečeni vernici potomci komunista da mi pišu komentare da pripadam nekoj sekti. To samo pokazuje kakvo Vam je srce i koliko ste zaslepljeni.

VP

@Admiral Armagedon 🤙 Apostol Luka je bio prvi ikonopisac. Bibliju su pisali ljudi. Zasto verujete Pavlu, Luki, Mateju, a kasnije oce crkve odbijate? Da li je od apostola ostalo samo zapisano u Bibliji, ili znamo vise o njihovom ucenju?

special image