• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPECIJALITET IZ SRBIJE PROGLAŠEN NAJBOLJIM DORUČKOM NA SVETU! Od 100 jela srpsko ubedljivo na prvom mestu

Autor Nevena Davidović

Na pomenutom sajtu, naš specijalitet osvojio je prvo mesto sa ubedljivom ocenom od 4.8, od maksimalnih 5.

 Komplet lepinja proglašena najboljim doručkom na svetu Izvor: Shutterstock

Na sajtu Taste Atlas, specijalizovanom za gurmanluke, u kategoriji najbolji doručak na svetu srpsko jelo komplet lepinja zauzelo je prvo mesto. Konkurencija je bila jaka, od čak 100 jela, naš specijalitet iz užičkog kraja plasirao na vrhu liste.

Na sajtu se navodi " da se ovo jelo sastoji od tradicionalnog somuna (lepinje) koji se preseče na pola, premaže kajmakom i prelije jajetom. Kombinacija se kratko peče i treba je zaliti pretopom od pečenja. Komplet lepinja se tradicionalno vezuje za Užice i Zlatibor. Veruje se da je nastala negde pre Drugog svetskog rata, a ime je zvanično registrovao Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare Kod Šuljage u Užicu.

Na pomenutom sajtu, naš specijalitet osvojio je prvo mesto sa ubedljivom ocenom od 4.8, od maksimalnih 5, na drugom mestu nalazi se malezijski specijalitiet Roti canai. Na trećem mestu je Pao de queijo iz Brazila na četvrtom grčki specijalitet Bugaca, a osim užičke lepinje na ovom spisku nalaze se još neka srpska jela poput bureka sa sirom koji je zauzeo 27. mesto, a potom i gibanice koja je na 75 mestu na listi. Takođe, na ovoj listi je bilo dosta delikatesa i iz Bosne, kao i Hrvatske, Bugarske i Rumunije.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:00
RAŠINA KUHINJA Domaće fetućine
Izvor: Kurir
Izvor: Kurir

 (MONDO/N.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 35

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bondica

I naravno, ako gledamo siri panevropski kontekst, najpribliznije jelo nasoj komplet lepinji jeste Khachapuri, koji za dorucak prave Gruzini. Pravoslavci, poput nas. Umesto pretopa ide kockica putera, a umesto kajmaka - njihov sir.

Bondica

Lepo je sto je gospodin Babic pokrenuo sajt TasteAtlas. Predstavljanje srpskih jela je, moram priznati - korektno, sa mnogo senzibiliteta prema geokulturnom prostoru Srbije, civilizacijskoj autenticnosti i konzumentskim trendovima. Ljudima treba objasniti da nam pravo nad odredjenim kulinarskim specijalitetima ne obezbedjuje samo - receptura, vec prvenstveno sastojci, namirnice, prehrambeni artikli zasticenog geografskog porekla. To je prestiz. Sto pomenuto jelo, kao i burek i razne nase pite, svakako poseduje. Po proizvodnji sira i kajmaka poznati smo vekovima. Po zitaricama, po brasnu - naravno! Cak i izvozimo i snabdevamo druge zemlje. Ne bi bilo logicno da, na primer, zastitimo sushi u wasabi sosu, iako se i to jelo svakodnevno pravi u beogradskim restoranima ;) I jos jedna napomena: lepinja i somun nisu isto. Somun je manja, skromnije verzija, sa tankom, cak gletavom sredinom. A (prava) lepinja iznutra je vazdusasta, pufnasta, supljikava.

Ilke

Teska glupost,plus veoma opasna za odredjenu grupu ljudi...

special image