Zaposleni u turističkim agencijama navode da će đačke ekskurzije i rekreativne nastave na proleće da poskupe za 10 do 15 odsto, iako su pojedini roditelji već šokirani cenama učeničkih putovanja.

Na Instagram stranici serbialive_beograd pokrenula se polemika oko ponuda za ekskurzije i putovanja koje su paprene. Objava u kojoj se navodi da su đaci Treće beogradske gimnazije dobili ponudu za ekskurziju do Praga koja košta čak 95.900 dinara pokrenula je čitav niz objava.

"Mi smo dobili ponudu za rekreativnu u Srbiji sedam noći 40.000. Prvi razred", navodi se u sledećoj objavi. U trećoj pak piše da rekreativna nastava za treći razred na Zlatiboru, šest dana, pet noći košta 44.900, a ekskurzija osmi razred dva dana jedno noćenje 29.560 dinara i to u Nišu.

"Mi smo dobili ponudu za rekreativnu u Srbiji sedam noći 40.000. Prvi razred. Naša rekreativna u vrtiću Divčibare sedam noći 26.400. Mi smo svi ostali šokirani jer je "niska" cena u odnosu na ostale", napisali su roditelji đaka iz beogradskih škola. 

Instagram/screenshot/serbialive_beograd Cena ekskurzija

Cene đačkih putovanja poskupljuju dva puta godišnje. Zoran Serdar iz nacionalne organizacije turističkih agencija Juta, je rekao da na cene ekskurzija utiče cena hotela i hotelijera koji su povećali cene i povećavaju ih svakodnevno.

"Tu je struja, hrana, cene goriva, rezervnih delova, vozača, servisa. Takođe ulaznice menjaju cene svake godine bar dva puta, a osim toga tu su dnevnice profesorima koje se isplaćuju za 24 sata. Sve to zajedno i broj gratisa koji se traži profesori i roditelji ne shvataju gratisi koji se traže da da agencija to sve plaćaju ostala deca od par stotina dinara do hiljada. Dnevnice vodiča i lekara više nisu iste, povećane su od proleća za preko 50 odsto. Nažalost, ne vidi se boljitak, više su plate, sve cene ide gore i očekujem sledećeg proleća 10 do 15 odsto novo povećanje", kazao je Serdar.

BONUS VIDEO: 

"PREVISOKIH CENA EKSKURZIJA SVESNA SU I DECA!" Kurir TV

(Kurir.rs/MONDO/I.V.)