Prema najavama RHMZ-a, za vikend nas očekuju prave prolećne temperature - čak do 20 stepeni. Meterolog Nedeljko Todorović gostovao je u emisiji Puls Srbije gde je otkrio otkud ovako lepo vreme sada, na početku februara.

"Cikloni donose padavine i zahlađenje, ali na prednjoj strani tog ciklona, kako se on kreće postoji i južna komponenta strujanja koja se kreće jugozapadno i ona donosi normalno topliji vazduh sa manjih geografskih širina. Dok dođe taj ciklon tamo sa Atlantika preko zapadne i srednje Evrope, kod nas je jugovina i normalno da će temperature biti iznad proseka. U ovom slučaju, taj hladan vazduh sa zadrškom stoji tamo na severu Atlantika i u Skandinaviji. Nema šanse, bar narednih deset dana da dođe, tako da ćemo biti u toplom periodu sa maksimalnim temperaturama za desetak stepeni više nego u neka prosečna vremena. A prosečna maksimalna temperatura je negde oko sedam stepeni za februar. Znači, mi ćemo imati približno za deset stepeni iznad toga dok nam ne dođe sledeće zahlađenje, a za to postoji nagoveštaj negde posle 10. februara. Dakle, 10. bi počelo oblačenje, 11. i 12. vatar i pad temperature. Tako da bismo na sredinom februara, na Sretenje, imali hladnije vreme" - rekao je Todorović i dodao:

"Što se tiče snega, ovo što je bilo u decembru je bila šala. U januaru smo imali dve epizodi, ali to je stvarno bilo slabo. U principu to su sve bile vrednosti do 10 cm. Tako da sredinom meseca očekujemo značajan pad temperature i padavine i tada u planinskim predelima očekujem da padne bar 30 cm snega novog snega. Ne možemo da kažemo da je zimi došao kraj".

BONUS VIDEO: "ZIMA NIJE PROŠLA, OČEKUJTE USKORO BAR 30 CM SNEGA!" 

"ZIMA NIJE PROŠLA, OČEKUJTE USKORO BAR 30 CM SNEGA!" Meteorolog Todorović upozorio: Za 10 dana očekujte VREMENSKI PREOKRET Kurir televizija

 (Mondo/Kurir/M. Š.)