Narednih dana, prema porognozama meteorologa, očekuje nas proleće u februaru - živa u termometru popeće se i do 21 stepen. Posledice klimatskih promena kod nas su vidljive i mnogobrojne. Prosek temperature je za jedan stepen viši nego pre 150 godina. Srbija je u opasnosti jer se nalazi u području koje se zagreva brže od ostatka sveta.

Afrički anticiklon "Zevs" je sistem koji je uglavnom prisutan i poznat u meteorologiji i od njegovog položaja zavisi da li ćemo imati toplije ili suvlje vreme, ističe za RTS prof. dr Vladimir Đurđević.

"U narednih sedam dana imaćemo priliv toplog vazduha iz Afrike uz pomoć tog anticiklona i to znači da će temperatura biti za 10 stepeni iznad proseka. Od 15. februara biće očekivane temperature za ovo doba godine“, kaže Đurđević.

Klimatolog dodaje da je na snazi prirodni fenomen "El Ninjo" na Pacifiku koji dodatno zagreva planetu. Visoke temperature i nedostatak snega prave probleme skijašima i ugostiteljima u planinskim centrima. Đurđević ističe da je to slika u celoj Evropi.

"Srbija po tom pitanju ne odstupa od ostatka Evrope. Planeta je danas toplija za jedan stepen globalno. Više temperature znače da će biti manje snega tokom zime, i da će padavine češće biti kiša nego sneg. To je situacija i u Alpskim skijaškim centrima", navodi profesor.

Đurđević ističe da je primena Pariskog klimatskog sporazuma prioritet svih zemalja. "Zagrevanje koje nas očekuje u budućnosti zavisi od nas samih. Primena Pariskog sporazuma je preko potrebna. Sve zemlje sveta su ga potpisale i treba da ga implementiramo“, naglašava Đurđević.

Kaže i da je prošla godina bila najtoplija globalno, ali i najtoplija i u Srbiji. "Šanse su malo veće od 50 odsto da će 2024. biti najtoplija do sada“, zaključuje Đurđević.

BONUS VIDEO:  "U NAREDNE 3 GODINE STIŽE NAM NAJHLADNIJA ZIMA DO SAD!"

"U NAREDNE 3 GODINE STIŽE NAM NAJHLADNIJA ZIMA DO SAD!" Meteorolog Todorović o posebnom ritmu Sunca: Prošla je 21 godina, VREME JE Kurir televizija

(Mondo/RTS/M. Š.)