Ako ste zaljubljeni verovatno ste već voljenoj osobi nešto poklonili ili joj tek pripremate iznenađenje. Sutra je dan kada većina nas slavi ljubav bio Sveti Trifun ili Valentin. Jasna Jojić, etnolog i sveštenik Gligorije Marković, voždovački paroh su svojevremeno objasnili sve o ovom prazniku.

Jedna strana kaže da je Dan zaljubljenih, dan za ljubav - kapitalistički praznik, dok druga strana insistira da se na ovim prostorima slavi isključivo sveti Trifun, i da pravoslavni hrišćani zapravo svaki dan slave ljubav. Joijić misli da ništa nije slučajno i da je definitivno da ovaj praznik ima dugu tradiciju još od 16. veka. "Ovaj praznik vezan je za hrišćanskog svetitelja Valentina i ima dugu tradiciju. Ovo je praznik ljubavi, ne mora da ima u osnovi muško-ženski odnos. Ima jednu dobru simboliku koju, ne znam zbog čega ne bismo usvojili", misli etnolog Jojić.

Sveštenik Marković kaže da smo zaboravili ono osnovno. "Ja sam zato i rekao da mi slavimo večnost. Mnoge stvari koje su danas prisutne mi smo zaboravili kako su počele. Ne znamo ni kako je ovo došlo ni kako je nastalo. Za pravoslavne hrišćane svaki dan je praznik, praznik ljubavi, nešto što se deli ničim izazvano. Zato sam i rekao, svako slavi u šta veruje. Ja sam zato naglasio, kao hrišćanin da slavim večnost", započeo je Marković.

Kako je ukazao Marković previše je simbolike koja nam se bespotrebno nameće. "Smatram ovaj praznik prevarom sveta. Odjedanput u Beogradu mi imamo dan "adventa". Videli smo raznu ponudu, kućice razne, pa ćemo za deset godina pričati da li treba da proslavljamo i ovaj dan "adventa". Sve je izvučeno iz konteksta. Hrišćani treba da budu osvešćeni zašto su i šta rade u ovom svetu. I da tu komercijalizaciju izbegnu prvo u svojim dušama, uvek svedočeći o svojim dušama, uvek svedočeći ljubav", rekao je Marković pa izvukao poentu: "To nije neki radikalizam odbacivanja sveta, to je postupanje prema svetu sa potpuno drugim pobudama", rekao je.

BONUS VIDEO:

Knjiga uspomena za Dan zaljubljenih Tiktok/hummeliiinchen

 (Kurir/MONDO/J.D.)