Tokom praznika Dana Državnosti u fokusu saobraćajne policijebiće prekršaji prekoračenja brzine, vožnja pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci, kao i vožnja bez vezanog sigurnosnog pojasa, kaže Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćene policije. Na auto-putu Miloš Veliki su takođe zabeležene velike gužve. Od početka godine statistika pokazuje veći broj saobraćajnih nezgoda i poginulih u odnosu na isti period prethodne godine.

Za vreme Sretenja biće pojačana kontorla saobraćaja u Srbiji, rekao je u Jutarnjem programu RTS-a Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćene policije. Fokus saobraćajne policije su, ističe, prekršaji koji najviše doprinose da se dogode saobraćajne nezgode. "To su na prvom mestu prekoračenje brzine, vožnja pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, i ono što je bitno, a ne utiče na nastanak nezgoda ali utiče na težinu posledica, a to je nekorišćenje pojasa", kaže Radenković.

Podseća da je prošle godine, u svega četiri dana, bilo 20.000 otkrivenih prekršaja u kontroli saobraćaja, a bilo je sedam poginulih u datom periodu. "Bitno je da svaki učesnik u saobraćaju, dakle i vozači i pešaci, pođu od svog pozitivnog primera i svojim ponašanjima daju doprinos da imamo povoljno stanje bezbednosti saobraćaja", apeluje Radenković.

Upoređeni podaci iz 2023. i 2024. godine

Radenković je saopštio podatke prikupljene od 1. januara do 12. februara i uporedio ih sa istim periodom prethodne godine. "Imali smo 60 poginulih u saobraćaju i nezgodama što je za devet lica više nego što je to slučaj bio prošle godine“, rekao je Radenković. Smatra da ne možemo biti zadovoljni trenutnim stanjem bezbednosti saobraćaja, pogotovo zbog činjenice da više od jedne osobe pogine svakog dana.

RINA.RS Kilometarske kolone na auto-putu Miloš Veliki

"Kada je reč o broju povređenih, tu je oko 1.500, nešto manje nego što je bio slučaj prošle godine", objašnjava sagovornik iz Uprave saobraćajne policije. Radenković kaže da je relativno veliki broj prekršaja bio u januaru. Objašnjava da prednjače prekršaji u prekoračenju brzine, a da je i veliki broj prekršaja nekorišćenja pojasa – više od 10.500 evidentiranih za svega 30 dana. "Zabrinjava podatak da imamo povećanje broja prekršaja vožnjom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci“, navodi sagovornik u Jutarnjem programu.

Dan za nama miran

Noć je prošla mirno izuzev jedne nezgode koja se desila jutros u Lazarevcu, gde su tri mlade osobe, starosti 17, 18 i 20 godina, lakše povređene u nezgodi. Za vreme praznika se očekuju relativno dobri vremenski uslovi, ali u nedelju i kiša, pa je neophodno i vožnju prilagoditi tome. "U takvim vremenskim uslovima ono što je glavno je smanjiti brzinu kretanja vozila, držati veće odstojanje i jako je bitno napomenuti, pogotovo za zone koje idu ka turističkim centrima, a takvih će biti dosta ovih dana, obavezno koristiti zimsku opremu, zimske pneumatike na prvom mestu. Naravno, treba imati i lance u prtljažniku i postaviti ih po potrebi", rekao je Radenković.

"Seoba Srba"

Produženi praznični vikend u Srbiji je počeo, a to je već od ranih jutarnjih sati donelo ogromne saobraćajne gužve na skoro svim putnim pravcima. Velike gužve evidentirane su na auto-putu Miloš Veliki, naočito na naplatnim rampama Preljina i Pakovraće. Na isključenju sa auto-puta u Pakovraću policija reguliše saobraćaj, kako bi oni koji se isključuju, koliko je to moguće brže nastavili put.

"Haos je na izlazu sa auto-puta, čekamo dugo kako bi se isključili. Po svemu sudeći velike gužve nas očekuju i dalje na magistralnom putu ka Užicu. Očekivali smo gužve, ali ne baš ovakav kolaps, pa smo se već pomirili sa činjenicom da ćemo ovaj prvi dan odmora umesto na Tari, provesti dobar deo dana u putu, u kolima", kaže za RINU vozač Marko Uskoković koji se našao na licu mesta.

Pojačan intenzitet saobraćaja je i na graničnim prelazima sa Crnom Gorom, a od ranih jtarnjih sati formiraju se kolone na Dobrakovu. "Na ulazu u Crnu Goru je velika gužva, dok iz suprotnog pravca nema nikoga. Vidi se da su u Srbiji praznični dani", kaže Dragan iz Užica koji je odlučio da spoji slobodne dane i mini odmor provede u Kotoru.

BONUS VIDEO:

Kilometarske kolone na auto-putu Miloš Veliki Rina.rs

(RTS/RINA/MONDO/J.D.)