Više fakulteta u Srbiji od jeseni očekuje novi skok cene školarina. Od deset fakulteta Univerziteta u Beogradu, koliko ih je najavilo povećanje školarine, prvi je odustao Fakultet političkih nauka nakon protesta studenata, a Ministarstvo prosvete je pozvalo visokoškolske ustanove, koje su donele ili su u postupku donošenja odluke o povećanju školarina za samofinansirajuće studente, da još jednom preispitaju opravdanost svoje odluke.

"Ako neko dolazi u drugi grad on mora da obezbedi sebi i smeštaj i hranu, a to je sve nakon korone dosta skuplje i iz tog razloga smatramo da bi fakulteti i njihovi profesori trebali da imaju empatije prema mladima i da utiču na to da školarine ostanu iste kako bi se veliki broj srednjoškolaca odlučio za dalje obrazovanje, upisivanje fakulteta", kaže Margareta Smiljanić iz SKONUS-a.

Na nekim fakultetima su iznenađeni reakcijom na najavu poskupljenja školarine, kažu i da su mnogo veća povećanja bila prethodnih godina. Za neke studijske programe je i dvostruko skuplje, u evrima.

Na Univerzitetu u Novom Sadu šest fakulteta planira da poveća školarine na nekim programima. Najviše Ekonomski fakultet na programu master studija Napredna analitika podataka u biznisu sa sadašnjih 114.000 dinara za državljane Srbije i 2.100 evra za strance, na 5.000 evra za sve.

Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu kažu da je odluka doneta vodeći računa o materijalnom položaju studenata. Dekan Žaklina Stojanović kaže da je Savet Ekonomskog fakulteta doneo odluku o "usklađivanju" cene za 5,9 odsto.

Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku u Subotici povećava školarine za domaće studente, a smanjuje za strance. Od 42 brucoša koji su upisani 2023. godine, samo pet je samofinansirajućih.

"Ovih 50.000 dinara za samofinansirajuće studente naplaćujemo od 2006. od kada je osnovan fakultet. Znači, od tada nismo podizali cene. Za strane studente do sada je školarina bila 2.300 evra, ali pošto želimo da bude atraktivnije i da studenti dođu iz Karpatskog bazena u Suboticu - mi bismo to smanjili na 1.300 evra", rekao je prof. dr Sabolč Halaši, prodekan za međunarodnu saradnju Učiteljskog fakulteta u Subotici.

BONUS VIDEO:

NE MOŽE DA ČITA I PIŠE, A IMA SVE DESETKE NA FAKULTETU! Devojka bez vida ostvaruje sjajne rezultate u jezicima i muzici kurir televizija

(RTS/MONDO/A.B.)