• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠKOLARINA U NOVOM SADU SA 114.000 DINARA NA 5.000 EVRA! Drastičan skok od jeseni, evo koji fakulteti su najskuplji

Autor Aleksandar Blagić

Na nekim fakultetima u Srbiji se od jeseni očekuje novi skok cene školarine.

 Školarine na fakultetima 2024 Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Više fakulteta u Srbiji od jeseni očekuje novi skok cene školarina. Od deset fakulteta Univerziteta u Beogradu, koliko ih je najavilo povećanje školarine, prvi je odustao Fakultet političkih nauka nakon protesta studenata, a Ministarstvo prosvete je pozvalo visokoškolske ustanove, koje su donele ili su u postupku donošenja odluke o povećanju školarina za samofinansirajuće studente, da još jednom preispitaju opravdanost svoje odluke.

"Ako neko dolazi u drugi grad on mora da obezbedi sebi i smeštaj i hranu, a to je sve nakon korone dosta skuplje i iz tog razloga smatramo da bi fakulteti i njihovi profesori trebali da imaju empatije prema mladima i da utiču na to da školarine ostanu iste kako bi se veliki broj srednjoškolaca odlučio za dalje obrazovanje, upisivanje fakulteta", kaže Margareta Smiljanić iz SKONUS-a.

Na nekim fakultetima su iznenađeni reakcijom na najavu poskupljenja školarine, kažu i da su mnogo veća povećanja bila prethodnih godina. Za neke studijske programe je i dvostruko skuplje, u evrima.

Na Univerzitetu u Novom Sadu šest fakulteta planira da poveća školarine na nekim programima. Najviše Ekonomski fakultet na programu master studija Napredna analitika podataka u biznisu sa sadašnjih 114.000 dinara za državljane Srbije i 2.100 evra za strance, na 5.000 evra za sve.

Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu kažu da je odluka doneta vodeći računa o materijalnom položaju studenata. Dekan Žaklina Stojanović kaže da je Savet Ekonomskog fakulteta doneo odluku o "usklađivanju" cene za 5,9 odsto.

Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku u Subotici povećava školarine za domaće studente, a smanjuje za strance. Od 42 brucoša koji su upisani 2023. godine, samo pet je samofinansirajućih.

"Ovih 50.000 dinara za samofinansirajuće studente naplaćujemo od 2006. od kada je osnovan fakultet. Znači, od tada nismo podizali cene. Za strane studente do sada je školarina bila 2.300 evra, ali pošto želimo da bude atraktivnije i da studenti dođu iz Karpatskog bazena u Suboticu - mi bismo to smanjili na 1.300 evra", rekao je prof. dr Sabolč Halaši, prodekan za međunarodnu saradnju Učiteljskog fakulteta u Subotici.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:02
NE MOŽE DA ČITA I PIŠE, A IMA SVE DESETKE NA FAKULTETU! Devojka bez vida ostvaruje sjajne rezultate u jezicima i muzici
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

(RTS/MONDO/A.B.)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vlada

Znaci !nasima podigni a srancima popusti!!! Mi smo kolektivni uzas

special image