• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STARINSKI SPECIJALITET SVE POPULARNIJI U restoranima paprene cene: Povratio staru slavu, kuvarica otkriva tajni recept

Autor Ivana Lazić

Izvrsna kuvarica sa Gojne Gore kaže da je ove sezone u Domu u Pranjima kačamak veoma tražen i da se pravi svako jutro za doručak.

 Kačamak sve popularniji u restoranima Izvor: RINA.RS

Starinsko jelo, koje se u prošlosti smatralo sirotinjskom hranom ove zime je doživelo neverovatno popularnost, nakon što je javnost saznala da jedna porcija u ski-centru u Kolašinu košta čitavih 30 evra. Kačamak je stoga povratio staru slavu i jedan je od najtraženijih specijaliteta u restoranima u kojima se služi domaća, tradicioalna hrana. Daleko jeftinji nego u Crnoj, već decenijama unazad pravi se na Ravnoj Gori i to po posebnom receptu, koji se kao nasledje prenosi sa kolena na koleno.

"Pravi starinski kačamak sa kajmakom i slaninicom, kuva se u slanoj vodi i da se dobro skuva. Dakle, najvažnije je da se projino brašno lepo skuva i onda ga zapržimo sa preprženom slaninicom, dodamo malo masti, soli i kajmaka, potom se doda sir. Potrebno je da se dugo meša kako bi bio dobro skuvan. Posebno ga dekorišemo. Bez sira i kajmaka kačamak nije kačamak”, kaže za RINU Dušica Vulićević kuvarica koja poznaje sve tajne kuhinje i jedna od retkih koja zna da skuva kačamak po starinskom receptu.

Dušica Vulićević, izvrsna kuvarica sa Gojne Gore kaže da je ove sezone u Domu u Pranjima kačamak veoma tražen i da se pravi svako jutro za doručak. Dodaje da ima četvoro dece i da i njima rado sprema ovaj specijalitet.

Izvor: RINA.RS

"Imam tri kćeri i sina i svi vrlo rado pojedu ovaj naš domaći kačamak. Recept sam naučila od majke i bake koje su me naučile svim kulinarskim veštinama", kaže Dušica.

Ono što svakako privlači goste u Dom u Pranjanima osim vrućeg kačamaka za doručak su i brojni drugi specijaliteti. Kako kaže kuvarica, na porcijama se ne štedi a cene su daleko niže i pristupačnije nego u gradskim restoranima.

(RINA, Mondo, I.L.)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mara

Kacamak je Vlasko jelo..i sprema se iskljucivo od belog brasna"osmak"kukuruza...prvo se stavi voda i pre kljucanja se ubaci samo brasno,promesa se i kuva se 20 min ,zatim se dugo mesa na vatri..kad se odlepi od kotaa izvrce se na lopar(drvena okrugla daska) i sece se koncem..sve ostalo su dodaci!!!!

Pixel

To sto prave sa projinim brasnom nije kacamak nego palenta. U CG se pravi kacamak pravi od krompira.

ĐILOJKO

@Pixel Ajde ne ka*i!

special image