U samom centru Beograda, na vrhu Skadarlije, u kafani "Herceg Novi" već se tri decenije okupljaju novinari, glumci. Ne samo da su ljubitelji ovog mesta za stolom jedne od najpoznatijih gradskih kafana starog kova mogli da jedu i piju po normalnim cenama, nego su mnogi od njih u njoj stavili deliiće svojih duša.

Poslednji dan aprila poslednji je i dan života "Herceg Novog", a još se ne zna šta će na mestu ovog lokala da se pojavi u danima koji slede. Za današnji konačni fajront, kafana će biti rezervisana za sve one koji su bili redovni gosti. Jedinstvenu unutrašnjost kafane krasi oko 50 uramljenih karikatura ljudi koju su bili gosti lokala, a među njima su umetnici, glumci, novinari, profesori univerziteta itd.

Priča iz prvog reda

O ovoj kafani je pre nekoliko godina najbolje pisao Brka Karaman, a koja je objavljena na Fejsbuk stranici kafane Herceg Novi.

"Ovde se škembići ne služe od '98, nema espresa, ceđenih citrusa, ristreta, točenog piva, interneta, hostese na ulazu da te pita za rezervaciju. Nema, bato, ni žive muzike, samo jednom mesečno, odabranim danima i to ako se najavi stara garda nekog folkloraškog društva, koja ima dozvolu da tandrlja priborom po golom tanjiru uz pesmu koja ga je posebno 'gađala' u meko srce mladog vojnika onih godina posle 'onog' rata iz njihove mladosti. Dragi gosti, nemojte da vas začudi činjenica da ovde nema priloga pomodarstva kao što su tartar sos, kečap, majonez, pavlaka i drugi andraci kojima nas kljuka današnjica. Ovde možeš da jedeš samo konkretno, a domaće i sveže i to od probranih dobavljača, za koje znamo čime 'rane koke, znamo da u juneće mleveno ne dodaje neke hemije što bi pljeskavicu umanjilo za broj kad je pečena", ispričao je on.

"Ovde nećeš naći idealan kutak za magičnu sliku za tvoj profil. Ovde ćeš doći da slike gledaš i pitaš "ko je onaj čika gore?", pa da ti ispričam kratku biografiju novinara, komšije iz ulice, bivšeg pomoćnika ministra, dobrog automehaničar. A da, nećeš moći ni da "opališ" selfi u kupatilu na ogledalu, jer ogledala nema, a i nije ti neko osvetljenje, jer ne moraju svi da znaju šta je ovaj pre tebe radio. Dobrodošli su oni koji vole konkretno, domaće i ljuto. Kod nas od sezonskih salata ima ajvar i turšija zimi, a leti klasika, kupus, luk, paradaj. Dođi da jedeš k'o čovek, bez zagledanja u ćoškove lokala ili zavirivanja u šank, jer su ovi iz sanitarne to uradili pre tebe", pisao je on.

(BizzLife/Mondo/A.V.)