Šta biste pomislili da vidite klinca koji na ulici prodaje mafine, vafle, limunadu, igračke, nakit… Možda skuplja za džeparac za leto? Nažalost, iza takvog prizora može da se krije nešto mnogo strašnije. To jedan sin skuplja novac za lečenje svoje mame. "Sve to što prodaju moji sinovi sprema više žena, 10, nekad 20, iz komšiluka, uglavnom mame dece koja stoje na bazarima", počinje za Nova.rs Branka Dejanović.

sinovi skupljaju pare za lečenje majke
Instagram/Screenshot 

Branka je mlada mama dva dečaka, žena kojoj se nažalost vratio rak, vrlo redak. Ta njena bolest – maligni sarkom mekih tkiva – zahteva nastavak lečenja koje kod nas nije moguće.

Moj posao oko sinova nije završen i ja nigde ne idem dok to ne odradim

"Sa decom sam od prvog dana bila otvorena i direktna. Znam da je teško i bolno, ali sam verovala da će, kao što i jesu, vremenom prihvatiti situaciju onakvom kakva je i biti spremni na sve. Nisam želela da ih jednog dana ostavim u šoku. Drugo, nisam ni mogla da sakrijem dve velike operacije, opadanje kose od hemioterapije, ruke išarane od igala… Baš smo puno razgovarali i mislim da sada i oni nove loše vesti prihvataju kao i ja."

Branka kaže da je jedina njena misao da ih izvede na put.

"Volela bih da budem tu za njih u ovom tinejdžerskom uzrastu, da ih podržavam u školskim uspesima ili neuspesima, prvim ljubavima, upisom na fakultet… Svako valjda želi da je majka što duže tu. Moj posao oko njih nije završen i ja nigde ne idem dok to ne odradim."

Branka Dejanović je rođena 1980. godine, a 2022. uočena joj je promena u omotaču išijadikusa za koju je procenjeno da je benigna. Nakon biopsije nažalost potvrđeno je prisustvo malignog sarkoma mekih tkiva. Iste godine je operisana, ali tumor nije mogao biti u potpunosti otklonjen, nakon čega je započeto lečenje hemioterapijama i zračenje X nožem.

Skoro dve godine nema terapiju, a rak se širi

"Prva pomisao kada sam uopšte saznala da postoji bilo kakav tumor bilo je na neki način olakšanje, pošto sam dugo tražila pravi uzrok bolova koje sam imala. I jedini simptom je bio bol, koji je bivao vremenom sve jači i sve češći. Saznanje da ta promena nije benigna i da ne može da se ukloni u potpunosti je bilo pomalo šokantno, ali nisam ni imala vremena da potonem jer sam odmah ušla u mašinu i krenula sa hemioterapijama, a kasnije i radiohirurgijom na X nožu. Prihvatala sam sve što je pred nama dan po dan, pratila uputstva lekara, čitala, raspitivala se…. kao i svi drugi, pretpostavljam. Na mom putu nema izbora, pa ne mogu da pogrešim. Izbor je samo jedan, cilj je samo jedan, da moji dečaci odrastu uz majku, koja to može da bude u pravom smislu te reči."

Brankina bolest je posebno opasna jer već skoro dve godine ona nema terapiju, a rak se širi.

"Kako se bolest razvija, mi delujemo na posledice, ali uzrok je i dalje tu, a terapije nema. Opasno je to što je baš moja mutacija ekstremno retka, o njoj se malo zna, pa se ne mogu dati ni prognoze, a nema ni adekvatnih lekova." Prošle godine Branki se bolest vratila. Od tada je još jednom operisana, ali tumor ponovo nisu mogli da sasvim otklone.

Spas je skupa vakcina u inostranstvu

U decembru su uočene metastaze na plućima koje su zračene X nožem, a uočene su promene i u karlici. Analize biopsije poslate su na kliniku u inostranstvu gde je planiran nastavak lečenja imunoterapijama u obliku peptidne vakcine.

"Čini mi se da sam vest o metastazama najteže primila. Dok je širenje bilo lokalno, to mi je nekako bilo rešivo hirurški, pa mi je lakše padalo. Trenutno najveće strepnje su mi da ću još neko vreme biti bez terapije, a bolest za to vreme neće mirovati."

Imunoterapija koju bi trebalo da primi u obliku peptidne vakcine jeste lek koji se pravi od tkiva njenog tumora i koja obučava imunosistem da prepozna baš te maligne ćelije kao neprijatelja i da ih uništi.

"To su inovativne vakcine koje su budućnost lečenja raka i koje će u narednim godinama imati mnogo širu primenu", kaže Branka.

Nedostaje oko 30.000 evra

Ali to mnogo košta.

"Od 80.000 evra koje sakupljam preko Fondacije Budi human, najveći deo, 67.000 evra, odlazi na proizvodnju vakcine, koja treba da se uplati u celosti, pre početka proizvodnje. Da bismo dostigli taj prvi i najveći cilj, nedostaje nam jos oko 30.000 evra. Rok nije zadat. Kada platimo, počeće se sa proizvodnjom, tako da možemo reći da je rok odmah. Ako bih uplatila vakcinu do kraja juna, mogla bih prvu od 10 doza da primim u oktobru."

Branka sada vodi životnu bitku, a na tom putu beskrajno je zahvalna svima koji pomažu.

"Zahvalna sam svima pojedinačno, i ljudima sa kojima sam svakog dana, ali i onima koje i ne poznajem. Zahvalna sam za ovu pozitivnu energiju koju dobijam iz dana u dan. Dok još nisam postala član Fondacije Budi human, kolege sa posla su se organizovale i pružile mi pomoć. Pozivi, saveti, poruke, sve mi je značilo. Kada sam objavila svoju sliku sa SMS brojem, krenula je lavina pozitivne energije, velikih iznenađenja i mnogo preispitivanja. Za ovih mesec dana sam o sebi i drugima naučila više nego za čitav život. Ovo je za mene ozbiljna lekcija, pored toga što se sa tim lekcijama suočavam svakog dana već dve godine, ovaj talas euforije je nešto posebno. A njega su stvorila deca, moja deca, naša deca, naravno uz pomoć majki, koje su tražile svaki mogući način da se novac skupi i koje neumorno skoro svakodnevno održavaju bazare, prave kolače, drže me u životu. Uz njih pritrčala je i cela zajednica, moj blok 37."

Branki možemo pomoći ako broj 1661 pošaljemo na 3030.

Takođe, novac možete uplatiti na:

dinarski račun:

160-6000001908591-89

devizni račun:

160-6000001909735-52

IBAN:

RS35160600000190973552

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Detaljnije informacije pogledajte na sajtu Budi human.

"Duboko verujem da možemo da sakupimo i tih 30.000 evra koje nedostaju i nadam se da bi ovoj našoj akciji mogla da se pridruži i neka društveno odgovorna kompanija ili neka javna ličnost, kojoj možda ovaj iznos nije nedostižan kao meni, a koji bi pomogli moj put ka izlečenju ili eventualno pretvaranju bolesti u hroničnu kako bi se kasnije lakše držala pod kontrolom. Molim sve koji su u mogućnosti, koji imaju volju i želju da pomognu, da podrže moju borbu. Hvala!"

BONUS VIDEO:

"MISLILI SMO DA JE RAKETA" Dečak i baka sa oborenog nevidljivog aviona F-117, čije su slike obišle svet, PRISEĆAJU SE DOGAĐAJA Kurir televizija

 (Nova/MONDO/J.D.)