Veliki broj prosvetnih radnika u Srbiji protestvovao je 16. maja nakon što je bivši učenik pretukao profesora u Tehničkoj školi "9. maj" u Bačkoj Palanci. Izašli su na ulice sa zahtevom da se izmeni Krivični zakonik kako bi bili zaštićeniji na svojim radnim mestima verovatno ni ne sluteći da će ubrzo doći u situaciju da ih na poslovima napadaju i roditelji đaka

Podsetimo, profesor praktične nastave u školi u Bačkoj Palanci pretučen je 8. maja. Njemu je teške telesne povrede naneo šesnaestogodišnjak koji je uhapšen 9. maja. Više javno tužilaštvo u Novom Sadu kvalifikovalo je napad na profesora u Bačkoj Palanci kao krivično delo Napad na službeno lice u vršenju dužnosti. Maloletniku je 10. maja određen pritvor do 30 dana.

Isti mu je produžen 11. juna. 

Napad na profesora na Gimnazijadi

Šest dana nakon napada na profesora u Bačkoj Palanci došlo je do još jednog incidenta. Na fudbalskoj utakmici u Trećoj beogradskoj gimnaziji, u okviru sportskog i humanitarnog turnira "Gimnazijada", koja se održala 14. maja, profesor te škole zadobio je teške telesne povrede u pokušaju da razdvoji učenike.

"Gimnazijada" je prekinuta a o slučaju je obaveštena policija. 

Nastavnica napadnuta zbog vejpa

Aleksandru Stanković, nastavnicu muzičkog vaspitanja u Osnovnoj školi "Vasa Pelagić" u Beogradu, verbalno i fizički napao je učenik šestog razreda te škole. Napad se desio 10. juna a usledio je nakon razgovora koji je učenik imao sa razrednim starešinom i zamenikom direktora škole kod kojih ga je uputila napadnuta nastavnica jer je pušio elektronsku cigaretu u učionici.

Učenik joj se tada obratio rečima "šta je, šta hoćeš, marš tamo, ko te je šta pitao", odgurujući je rukama, naveli su iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije.

"Ovakvi incidenti pokazuju da se nasilje u školama ne smanjuje, da poboljšanja u pogledu bezbednosti nastavnika nema, i da je mera trenutne suspenzije iz nastave, prema predlogu Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, neophodna za normalizaciju nastavnog procesa koji je već dugo talac nasilnih pojedinaca", saopšteno je iz sindikata.

Roditelji napadali nastavnike

Napadi đaka na nastavnike potresli su javnost u Srbiji, a onda je usledio dodatni šok kad je objavljeno da je roditelj napao prosvetnog radnika. 

Prvi slučaj napada roditelja na nastavnika objavljen je 31. maja. 

"U OŠ 'Desanka Maksimović', pred početak priredbe povodom Dana škole, roditelj zaposlen u policiji je došao u školu i pred svim prisutnim najgrublje izvređao nastavnicu koja je učestvovala u pripremi priredbe. Izgovarajući uvrede pretio joj je prstom, vikao, unosio se u lice i prisilio je da se izvini njegovom detetu, jer ga je, pred početak priredbe, zamolila da se prikladno, (u skladu sa školskim propisima) obuče", navedeno je ranije u saopštenju sindikalnih organizacija USPRS u Priboju.

Majka đaka pretukla nastavnicu biologije na Novom Beogradu

Nastavnicu biologije u Osnovnoj školi "Jovan Dučić" na Novom Beogradu pretukla je majka učenika ove škole. Napad se dogodio 13. juna u popodnevnim časovima, a nastavnica je prebačena u bolnicu.

"Majka je došla na otvorena vrata i pitala nastavnicu biologije zašto je njenom sinu zaključena dvojka, a ima prosek za trojku. Pritom, nije znala da se sabira i ocena iz prvog polugodišta. Govorila joj je užasne stvari 'Ne znaš ti ku**o ko sam ja, je**ću ti mater. Nećeš nigde više raditi, nećeš raditi u ovoj školi, zapamtićeš me, ne znaš ti ko sam ja'. Pobiću ti porodicu", ispričala je ranije učiteljica iz ove škole, preneo je Blic.

Majka učenika je potom pretila da će ići kod direktorke što je podržala nastavnica biologije. Međutim, iznenada se vratila. Pošto je bio odmor u toku, poziv u pomoć napadnute nastavnice nije niko čuo. Besna majka govorila je "Niko te ne čuje, ubiću te". Napad se dogodio tako što je majka učenika udarala nastavnicu, oborila je na pod i zatim psovala, šutirala, čupala i udarala nastavnicu tako da su joj naočare pale na pod, pisao je Informer.

Žrtva napada zadobila je više povreda, a između ostalog i kontuziju grudnog koša.

Povodom ovog napada oglasilo se i tužilaštvo. Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beogradu su doneli rešenje o zadržavanju okrivljene A. R. (32) zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje i krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti.

Okrivljena će 15. juna 2024. godine biti saslušana od strane javnog tužioca na sve okolnosti događaja. Svesni učestalosti napada na prosvetne radnike Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu će predlagati najstrože sankcije i na taj način uticati na bezbednost svih građana i očuvanje obrazovnih institucija.

Napadnuta učiteljica u školi na Vračaru

Učiteljica S. Đ. iz Osnovne škole Sveti Sava na Vračaru u Beogradu napadnuta je 13. juna prvo verbalno, a potom i fizički. Nju su napali roditelji učenice drugog odeljenja po povratku sa rekreativne nastave trećeg razreda. Počupali su je za kosu, a nju je Hitna pomoć prevezla u Urgentni centar i obavešteni su policija i tužilaštvo.

"Otac devojčice je pljunuo i gurnuo učiteljicu, a zatim ju je majka učenice čupala za kosu do te mere da ju je oborila na pod. Incidentu je prisustvovalo više roditelja i dece, kao i učiteljica iz 3/1. Kako protokol nalaže biće obavešten i Centar za socijalni rad", rekao je obavešteni izvor, preneo je Blic.

Direktorka Jovana Milenković tvrdi da je pozvana policija. Protiv roditelja biće podneta krivična prijava.

"Devojčica se požalila da ju je učiteljica S. Đ. gurnula kako bi snimila svoje učenike koji su nastupali. Njena koleginica, koja predaje istom odeljenju 3/2, prišla joj je sa učenicom kako bi je opomenula da dete ima zdravstvenih problema, na šta je učiteljica S. Đ. navodno odgovorila da nije gurnula devojčicu.

Prema rečima druge učiteljice, S. Đ. je rekla da, ako devojčica ima zdravstvenih problema, onda treba da ide da se leči. Međutim, S. Đ. je navodno tvrdila da ona nije imala tu informaciju i da bi dete sa zdravstvenim problemima trebalo uvek da bude pored učiteljice. Nasrnuli su na nju odmah po izlasku iz autobusa", objasnila je ranije direktorka i dodala da se napad dogodio nakon incidenta u diskoteci tokom karaoka.

BONUS VIDEO: