• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBJAVLJENA JE PROGNOZA ZA JESEN 2024. GODINE: Vreme u oktobru će baš da vas iznenadi

Autor Jana Desovski

RHMZ je objavio kakvo nas vreme čeka na jesen 2024. godine.

 shutterstock_796839439 copy.jpg Izvor: Nenad Nedomacki/Shutterstock

U Srbiju ove nedelje stiže novi toplotni talas, koji nam donosi maksimalne dnevne temperature do čak 38 stepeni Celzijusovih u hladu, dok se ni noću od srede temperatura neće spuštati ispod 20 stepeni!

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), u našoj zemlji će danas biti promenljivo oblačno s dužim sunčevim intervalima, a u zapadnim, centralnim i južnim predelima uz lokalni razvoj oblačnosti i s kratkotrajnom kišom ili pljuskom s grmljavinom. Vetar će biti slab, severni i severozapadni, s najnižom temperaturom od 15 do 20 stepeni, a najviša će biti od 30 do 33 stepena Celzijusovih.

Inače RHMZ je objavio i sezonsku prognozu do novembra. Septembar će u većem delu Srbije biti topliji i prosečno vlažan, a u Centralnioj, Južnoj i Jugozapadnoj Srbiji topliji i suvlji septembar. Nastavak kasnog leta možemo da očekujemo u prvoj polovini septembra.

"Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.3ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.6ºS", navodi se na sajtu RHMZ i dodaje:

"U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 3 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Centralnoj, Južnoj i Jugozapadnoj Srbiji biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 49 mm.

Oktobar će, prema sezonskoj prognozi, biti prosečno topao i prosečno vlažan oktobar. Miholjsko leto.

"Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0.5ºS do 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 9.6ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 0.5ºS do 1.0ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 18.3ºS.

"Mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 50 mm.

Novembar - Prosečno topao i prosečno vlažan

"Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 4.4ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 11.0ºS. U celoj Srbiji mesečna suma padavina tokom novembra zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 3 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 46 mm.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:34
"OVE ZIME OČEKUJTE MNOGO SNEGA!" Meteorolog otkrio kakva vremenska prognoza nas čeka od novembra: PADAVINA ĆE BITI NA PRETEK
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (Kurir/MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Polako

Sada je vec vreme da predjete na ajkule, leto je. Znate vec, od sredine juna do kraja avgusta idu ajkule, od septembra krecu supercelijske.

Uživo iz podruma

Superćelijske oluje i smak sveta ništa?

special image