• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO NAPREDUJU RADOVI NA VELIKOM GRADILIŠTU EKSPA? Dižu se stubovi za stadion, radnicima dnevnice od 40€ do 70€

Autor Jana Desovski

Građevinski radovi u okviru projekta "Ekspo 2027" na terenu u Surčinu se odvijaju prema planu.

 surčin ekspo Izvor: RTS/screenshot

Trenutno se u Surčinu radi na linijskoj infrastrukturi kompleksa, za koji su već postavljeni šipovi, kao i na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona. Čas duva jak vetar, čas pada kiša na velikom gradilištu Ekspa, ali radnici ne posustaju. Trenutno se priprema armatura za betoniranje. Goran Rakić i Sreten Mirković već su uigran tim.

"Šipovi se ne vide do 20 metara u dubini, i to se sve zatvara i naliva se betonom. Stubovi se tamo u fabrici izgrade i doteraju se ovde i montiraju na ovo što napravimo", kaže radnik Goran Rakić.

Armirač Sreten Mirković dodaje da je posao složen i da se uz pauze radi deset sati. Radnici nisu smešteni blizu gradilišta, već putuju, a firma im je obezbedila prevoz. Oko 10 sati imaju prvu pauzu, za doručak. Stubovi jedne izložbene hale su već izgrađeni, pa se nazire njen oblik. U delu gde se gradi nacionalni stadion postavljaju se šipovi i nasipa se teren kako bi se izdigao za dva metra.

Povezivanje infrastrukture sa "Milošem Velikim"

Na kraju gradilišta ravna se zemljište za saobraćajnice, koje će biti spojene sa auto-putem "Miloš Veliki". Bagerista Stefan Nikolić kaže da mu je ovo najveći projekat na kojem je radio. Navodi da trenutno radi na jednom kolektoru i da se sve postiže timski.

Trenutno se kod hale pet uklanja humus, a sprema se teren za postavljanje instalacija. Nadgledaju to inženjeri, koji su kancelarijski posao zamenili terenom. "Veliki je obim posla, imate širok dijapazon radova, kako građevinskih, tako i mašinskih i elektro", napominje Boban Mitrović, šef gradilišta.

Kako ističe, i kad odu kući radnici razmišljaju o poslu. "Tako da mogu da kažem da je naše angažovanje 24-časovno".

Veliko iskustvo za mlade inženjere

Ima onih kojima je ovo prvi posao na gradilištu, i to na Ekspu. Uroš Jovanović, inženjer gradilišta napominje da mu je Ekspo veliko iskustvo kao mladom inženjeru. Dosta se razlikuje u odnosu na kancelariju, dinamika radova je drugačija, dosta je življe, dodaje Jovanović.

Osim Nacionalnog stadiona i izložbenih hala, biće izgrađen i Akvatički centar, vodeni parkovi, Auditorijum, razni paviljoni, prostori za koncerte i priredbe, stambeno-poslovna naselja.

Majstori će na svemu tome raditi još tri godine, a uskoro će uvesti i treću smenu. Dobre su i dnevnice, od 40 do 70 evra. Dolaze iz svih krajeva zemlje. Ima i stranaca, a kada zajedno treba nešto da urade, majstorski alat im pomaže i olakšava komunikaciju.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

07:19
"EKSPO 2027. ĆE NESUMNJIVO IMATI DIREKTAN EFEKAT NA BDP SRBIJE!" Nikolić: Iznos od 12 milijardi može da bude održivo ekonomski
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (RTS/MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jogi

Novi voz Soko koji smo kupili od Kineza sutra kreće za Prag, gde će se godinu dana vršiti sertifikacija prema pravilima Evropske železničke agencije, i mi nećemo moći da ga koristimo još godinu dana pod uslovom da EU da sertifikat tom vozu a po svoj prilici da neće .

special image