Slušaj vest

Sezona letnjih odmora je uveliko u toku, a mi smo bili na Siciliji i u Pulji u Italiji i iznenadili se cenama. Za deset dana u Palermu i okolnim mestima jedna osoba je morala da izdvoji 950 evra za avionski prevoz, smeštaj, "rent a car", obilaske muzeja, plaža i hranu u restoranima i supermarketima i druge potrepštine.

Bitno je napomenuti da smo putovali u grupi i da je u jednom smeštaju boravilo četiri osobe kao i da je jedno vozilo "rent a car" iznajmilo toliko osoba. Avionska karta za jednu osobu u oba smera koštala je 145 evra i putovali smo "low cost" letovima sa presedanjem. 

Avion je poletao iz Beograda i presedanje je bilo u Bergamu kod Milana odakle se išlo do Palerma na Siciliji. Karta je kupljena mesecima unapred sa ciljem da se što jeftinije plati. Apartman za četiri čoveka u Palermu je koštao 170 evra po osobi za deset dana. "Rent a car" je za jednu osobu iznosio 113 evra za deset dana. Na parking i benzin "otišlo" je još 100 evra

Privatna arhiva Sicilija

Ponavljamo da se u jednom vozilu vozilo četiri osobe. Takođe je važno objasniti da smo svaki dan obilazili različita mesta i plaže. Doručkovali smo u smeštaju u Palermu a ručali u restoranima u raznim okolnim mestima. Za hranu i piće u pomenutim objektima jedna osoba je potrošila 350 evra za deset dana. U supermarketu u Palermu smo se iznenadili cenama. 

Cena voća u prodavnicama

Kilogram trešanja košta između šest i sedam evra, kajsije su dva evra, banane manje od evro a kilogram jabuka se kreće od jedan do dva evra. Stekli smo utisak da je hrana u prodavnici jeftinija nego u Srbiji. Kilogram paradajza košta oko dva evra a čeri paradajz je za oko pola evra skuplji. 

Cena pića i hrane u kafićima i restoranima

U kafićima na Siciliji cena pića takođe nas je iznenadila. Mohito košta oko sedam evra, koka-kola oko tri, espreso oko dva i po, a kapućino oko tri i po evra. Sva pomenuta pića su za oko evro skuplja na plažama. Porcija špageta sa plodovima mora koja je ženama sasvim dovoljna za ručak košta između 15 i 22 evra. Najobičnija pica veličine oko 30 centimetra košta od 10 do 20 evra. 

Privatna arhiva Sicilija

Ono što nas je negativno iznenadilo jeste cena ležaljki na plažama. Dve ležaljke i suncobran koštaju od 15 do 20 evra, međutim važno je da se napiše da postoje delovi plaža na kojima sme da se donese sopstveni suncobran, stolica ili ležaljka. U jednom od apartmana u kom smo bili imali smo besplatne suncobrane koje smo nosili na plažu. 

Cene u Pulji

Nakon boravka na Siciliji vratili smo se u Beograd na tri dana. Nakon toga smo putovali u Pulju. Avionska karta je takođe kupljena ranije. U Pulji smo ostali deset dana i ovog puta je jedna osoba potrošila 1.450 evra. I ovog puta je putovanje organizovano tako da su u smeštaju bile četiri osobe. 

Avionska karta u oba smera, organizovani kombi do smeštaja i od njega do aerodroma i smeštaj koštali su 1.000 evra po osobi. U Pulji je na hranu u restoranima i samoposlugama, kao i za ležaljke "otišlo" 450 evra za deset dana. 

Privatna arhiva Pulja

Cene pića, hrane, ležaljki i ostalog veće su za evro u odnosu na Siciliju. 

Za kraj je važno istaći da smo u svakom kafiću morali da platimo između evro i dva jer smo u njega seli. U restoranima je bilo za evro skuplje. Italijani to nazivaju koperto a zapravo se naplaćuje samo sedenje što nas je šokiralo jer je na to otišla velika suma novca.

BONUS VIDEO: 

tiktok/ninaskocak Letovanje u Albaniji